Над 20% от българите мечтаят за чужбина

1081
Над 20% от българите мечтаят за чужбина

За 5 години рязко се увеличава желанието на българите да се преселят в чужбина - нагласите на потенциалните емигранти са за по-дълъг престой зад граница, трайно установяване и спестяване на средства в държавата, в която живеят. Това става ясно от уникално изследване на българската диаспора в Западна Европа, представено от екип учени от Института за икономически изследвания на БАН и Университетът за национално и световно стопанство.

Според него, ако преди 5 години трайните емигранти са били най-малката общност - 4.7%, днес те са най-голямата група - 9 на сто от трудоспособното население на страната. През 2007 г. желаещите да емигрират са били 18.6%, а през 2011 - 22.8%.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. „циркулярни", емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население у нас.

Икономическите причини са основни за българите, които искат да напуснат страната. Останалите две - желание за професионална реализация и семейните причини, са били валидни в по-голяма степен през 2007, отколкото сега, подчертаха от изследователския екип.

Рязка промяна обаче има в отговора на въпроса „Защо заминавате?" в двата изследвани периода. Декларирането на: „Просто не желая да живея повече в България" като много важна причина преди 5 години е била посочена от 19.1% от респондентите, а през 2011 г. - от 27.1 на сто.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират. Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия, сега това са Англия, Германия и Испания.

Изпадането на южната ни съседка от предпочитаните дестинации, както и преместването на Испания от първа на трета позиция, се дължи основно на икономическите проблеми в тези държави. Според тях българите избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия. Без промяна остават САЩ и Италия, които и в двата периода на изследване са посочени съответно на 5-о и 7-мо място като предпочитания.

Световната криза е дала отражение и върху броя на домакинствата със завърнал се и настоящ емигрант. Проучването сочи, че за 5 години върналите се от чужбина са се увеличили с над 17%.

Въпреки това относителният дял на текущо пребиваващите зад граница се запазва стабилен, а средната продължителност на престоя зад граница расте.

Увеличава се и средното възнаграждение на българската емиграция, както и склонността към спестявания в чужбина, добави той. И посочи, че само в Испания до 2007 г. българите са инвестирали в недвижими имоти близо 2 млрд. евро.

За 5 години средно месечният доход на сънародниците ни зад граница се е увеличил от 810.3 на 896.6 евро, а продължителността на престоя - с близо 5 месеца.

С 3 на сто обаче намаляват текущите им разходи в чужбина, а делът на паричните трансфери - от 44.3% през 2007 г. на 31.2% през тази година. За сметка на това средно годишната сума на оценените спестявания на българите в чужбина се е увеличила над 3 пъти. Общо средствата, с които разполагат завърналите се и т. нар. настоящи емигранти днес, се оценяват на 1.280 млрд. евро.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg