Над 28 000 българи са повишили професионалната си квалификация

371
Над 28 000 българи са повишили професионалната си квалификация

© Unsplash

До септември 2023 година повече от 28 000 българи са завършили курсове за квалификация и преквалификация, показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), представени по време на националната конференция „Качество на професионалното обучение – търси, сравни и избери!“.

Събитието е част от дейностите по проект „Качество и ефективност“, изпълняван от НАПОО в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията по заетостта (АЗ). В конференцията участваха представители на центрове за професионално обучение, експерти от ключови институции (НАПОО, МТСП, МОН и АЗ), представители на работодателски и синдикални организации и др.

Основните тенденции в професионалното обучение за възрастни през 2023 г. се запазват, сравнено с 2022 г., показват още данните на НАПОО.


Порасналите искат, но нямат време да учатКакво е участието на населението на възраст 25-64 години във формалното, неформалното и самостоятелното образование

Най-много българи са преминали обучение по транспортна и подемно-транспортна техника (9700 лица), следвани от охранители (3183), фризьори и маникюристи (3002). Запазва се интересът към обучението по дефицитни професии за индустрията - за заварчици са обучени 1250 лица, за електротехници и електромонтьори - 406.

В специалности, свързани с кулинарията, за периода до есента на 2023 г. през курс са преминали 750 лица, а 79 българи са завършили обучение за парамедици.

Увеличение има в броя на обучаващите се в селското стопанство (2200 лица), като от тях в курсове за пчелари например са обучени 110 човека.

НАПОО отчита спад в интереса към професионалното обучение за програмиране – с 30%, сравнено с периода януари – септември 2022 г. (1010 обучени лица).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg