Над 3 млрд. евро стокообмен между България и Италия

596
Над 3 млрд. евро стокообмен между България и Италия

Над 3 млрд. евро е стокообменът между България и Италия, като интересът на италианските инвеститори към страната ни е голям. Това беше отчетено днес при откриването на кръгла маса с българо-италианско участие за обсъждане на теми от областта на
инфраструктурата, околната среда и енергетиката. Форумът е организиран от италианския Институт за външна търговия (ИЧЕ), предаде БТА.

Кръглата маса беше открита от посланика на Италия Джан Батиста Кампаньола, заместник-министъра на финансите Любомир Дацов, от представители на италианското Министерство на международната търговия и от Министерството на икономиката и енергетиката, както и от директора на ИЧЕ-София Фабрицио Камастра.

Италианските инвестиции в България надвишават 2 млрд. евро, Италия е била партньор по много проекти, осъществени в България, отбеляза посланик Кампаньола. Големият интерес е продиктуван от добрите взаимоотношения между двете страни, добави той. Кампаньола посочи, че българската икономика е била обявена за добре функционираща още преди страната да стане член на ЕС и че други страни, приети преди България в общността, имат по-големи проблеми от нея.

"Трансперанси Интернешанал" постави страната ни в незавидна позиция по отношение
на областите "Правосъдие" и "Вътрешен ред", но с това не трябва да се спекулира, каза още Кампаньола. Той отбеляза, че българската държава е направила жертва, затваряйки предсрочно трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Дацов напомни, че Италия е държава, която е сред сериозните инвеститори у нас. Зам.-министърът на финансите напомни още, че България е в челните позиции сред държавите в Европа по преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Той подчерта, че за българския и чуждестранен инвеститор е от голямо значение каква е бизнес средата в страната, а бизнес климатът в България, през последните години, е един от най-благоприятните в Европейския съюз, допълват от МФ.

„Можем да се похвалим с изключително благоприятна данъчна система - с широка база, без отклонения и ниски ставки на облагане", посочи Любомир Дацов. Той припомни, че корпоративният и данъкът върху доходите бяха намалени на 10%, а ДДС пък е едно от малкото и добри изключения в Европа с единна ставка. Поддържаната макроикономическа стабилност е друг съществен фактор, привличащ чуждестранните инвеститори.

В приветствието зам.-министър Дацов подчерта, че за периода 2007- 2013 г., средствата от ЕС ще бъдат водещи за развитието на България. Структурните и Кохезионния фондове и селскостопанските фондове, както и добавеното към тях национално съфинсиране, са една доста сериозна сума, която може да се инвестира за напредъка на България. Зам.-министърът на финансите добави, че средносрочната правителствена политиката е за увеличаване на дела на националните публични инвестиции. Тази година те са 7 % от БВП, а се очаква да нараснат през следващата с още 1- 1.5% и да достигнат 8- 8.5% от БВП.

Любомир Дацов напомни, че Италия е един от нашите основни съветници за публично-частното партньорство и изрази оптимизъм, че това партньорство също ще доведе до добри резултати.

Поздравления при откриването поднесоха също и Н. Пр. Джан Б. Кампаньола, посланик на Италия в България, както и представители на италиански и български държавни институции. В своите приветствия, италианските представители също посочиха добрите възможности за инвестиции, които предлага бизнесклимата в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg