Над 300 млн. работещи в обединена Европа - с ниски заплати

375
Над 300 млн. работещи в обединена Европа - с ниски заплати

Споразумение между българските синдикати и синдикатите на Великобритания ще бъде подписано в петък в Лондон, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, предаде БГНЕС.

По думите на Тренчев само в Лондон има около 40 000 българи. Чрез споразумението ще им се оказва подкрепа с информиране, брошури и съвети на място за това колко е важно да получат легални работнически права и какви ползи и изгоди могат да имат от това.

Това е второ такова споразумение по рода си, първото от страна на Великобритания е било подписано с Полша. Според данни, представени днес на пресконференцията "Покупателната способност на европееца е в застой", увеличаването през последните месеци на цените на енергийните носители и на хранителните продукти са поставени с много ниските увеличения на заплатите и влошават още повече жизнения стандарт на работещите.

Европейските работещи са все повече производителни и квалифицирани, но печалби от това извличат единствено предприятията. Неравенствата в Европа бързо се задълбочават. През 2005 г. 20% от хората с най-високи доходи са печелили пет пъти повече от 20-те процента работещи с най-ниски доходи.

Застоят на заплатите на нарастваща част от населението продължава да контрастира с нарастващото богатство на малцинството в него. Двадесетте най-високо платени президенти на европейски консорциуми печелят средно по 8.5 милиона евро годишно, или 300 пъти повече от средния европейски работещ. Жените, младежите и мигрантите са тези, които особено страдат от дискриминация в заплащането.

По настоящем разликата в заплащането между мъжете и жените е 15% и не се забелязва тенденция за намаляването й. Над 300 милиона работещи в обединена Европа, или един на всеки 7 получава ниска заплата. Все повече се говори за работещи бедни в Европа, каза още Константин Тренчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg