Над 300 строители вече работят за подготовка площадката на АЕЦ "Белене"

1036
Над 300 строители вече работят за подготовка площадката на АЕЦ

Над 300 строители вече работят за подготовка на площадката на АЕЦ "Белене" за бъдещото изграждане на централата. Това съобщи за БТА експертът Валя Вълкова. Според предварителното споразумение за изграждане на АЕЦ-Белене, подписано между Атомстройекспорт и Националната електрическа компания в края на миналата година, срокът за изграждане на АЕЦ тече от 1 януари тази година, уточни тя.

През 2006 г. НЕК обяви процедури за избор на изпълнители за доизграждане и оборудване на редица спомагателни сгради и съоръжения, които да осигурят започване на същинското строителство. В процес на възстановяване е Административно - битовият комплекс, разположен на площадката. Към него са сградите за инвеститорите, строителите, чуждестранните специалисти и медицинския пункт, които трябва да бъдат завършени до края на годината. Дотогава трябва да е готов Информационният център. Триетажната града щебъде предназначена за медиите, отразяващи дейностите по строителството и експлоатацията на централата.

В центъра на Белене текат строителни работи за преустройство на 10-етажното общежитие "Енергия" в хотел, разполагащ с 85 стаи и 12 апартамента. Той трябва да влезе в експлоатация до края на годината.

Площадката на АЕЦ Белене разполага с действащо пристанище, съставено от два готови терминала. Първият е за обработка на насипни товари, а вторият е лиман за тежки товари. Лиманът предстои да бъде драгиран, за да се осигури по-лесно и бързо обслужване на товарни кораби. Пристанището е свързано с републиканската железопътна мрежа чрез гара Ореш.

В процес на оборудване е и Монтажната база с разгърната на площ 180 дка. Тя има 7 производствени помещения, 5 открити бетонирани писти, 2 портални крана с товароподемност 50 тона и 15 крана с товароподемност 32 тона. В момента се ремонтират складове в състава на Складовата база. Доизграждат се и отделни части на жилищни блокове, като тепърва предстои да се достроява жилищния комплекс "Димум", предназначен за строителите.

На площадката на АЕЦ "Белене" и по обекти на централата в града работят над 300 строители, като се очаква в пика на строителството заетият персонал да достигне 5 000 души, уточни Вълкова.

Заедно с извършващото се в момента планиране и проектиране на строителството на централата, НЕК финализира и процедурата по отпускане на мостов кредит в рамките на 250 млн. евро, който ще покрие направените разходи през първата година. Банката кредитор е БНП "Париба". Стартира и процедурата за избор на инвеститор, който ще придобие 49 на сто от бъдещата "Електроенергийна компания - Белене", която ще е собственик на Втората атомна централа в България. Останалите 51 на сто ще останат собственост на "НЕК" ЕАД, допълни Вълкова.

Подалите заявления са разделени в две групи. Към първата спадат имащите желание да придобият директно или чрез участие в консорциум до 49 на сто от акциите на бъдещото съвместно дружество - CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL, RWE. Към втората група са компании, които имат желание да придобият директно или чрез участие в консорциум акции равни или по-малки от 25 на сто от капитала - Endesa, EGL, Кумерио Мед АД и ATEL.

Във връзка с процедурата, НЕК предостави възможност на компаниите, до края на август да посетят площадката на АЕЦ "Белене" и да се запознаят в детайли с изграденото до момента.
На място те получиха информация за развитието на проекта, за изградените съоръжения и инфраструктура - сгради, шосейна мрежа, ж.п. връзки и воден транспорт. От тях са повдигнати въпроси, касаещи бъдещата организационна структура, персонала, жилищната инфраструктура и това как се предвижда да бъдат структурирани дейностите по строителството с изпълнителя "Атомстройекспорт", посочи Вълкова.

От началото на годината на площадката работи и група от руски специалисти от страна на изпълнителя "Атомстройекспорт". Основните им дейности са свързани с обследване на доставеното техническо оборудване по складове и проверка на строителните
конструкции. Част от съвместната дейност на изпълнителя и Предприятие "АЕЦ Белене" е разработване на процедури за по-нататъшната работа и предаване на документацията по обекти, като целта е към момента на подписване на основния договор между Атомстройекспорт и НЕК, площадката да бъде подготвена за започване на основното строителство и предадена на главния изпълнител, каза в заключение Вълкова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg