Над 360 делегати обсъждат развитието на регионите на форум „Марица”

380
Над 360 делегати обсъждат развитието на регионите на форум „Марица”

Над 360 участници събра Международният икономически форум „Марица“, който се провежда на 22 и 23 април в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Темата на неговото 4-о издание е „Обединяване на ресурсите за развитие на регионите“. В работата на 11-те работни сесии се включиха представители на бизнеса, държавната и местната администрации, неправителствени организации и 30 чуждестранни гости от Турция и Гърция.

Приоритетът в развитието на българските региони е изграждането на модерни комуникации и пътища, заяви в своето приветствие към участниците във форума областният управител на Пловдивска област Тодор Петков. Според него новото предизвикателство е да се намери модел, с чиято помощ в България да се задържат образованите специалисти и да се квалифицират хората с по-ниска степен на подготовка.

Изграждането на логистична инфраструктура за интермодални превози е сред основните акценти в Стратегията за развитие на транспорта до 2015 г., съобщи Весела Господинова, заместник-министър на транспорта, по време на откриващата сесия „Пловдив - център за икономическо развитие и партньорство на Балканите”. Ще се разширява публично-частното партньорство като средство за привличане на инвестиции в пътища, пристанища, летища и жп линии, добави Господинова.

Конкретни дейности срещу замърсяването и увреждането на природата са залегнали в програмата на Министерството на околната среда и водите, заяви заместник-министър Чавдар Георгиев. Над 6.5 млрд. евро са предвидени за укрепване на селското стопанство и селските райони, припомни заместник-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев и съобщи, че през следващите месеци стартира финансирането по още няколко мерки. Насърчаването на иновациите и предприемачеството са стратегическа цел на икономическото министерство. Ще бъдат подкрепяни икономиката на знанието и трансграничното сътрудничество като най-надеждни пътища за развитие на Балканите.

Днес бизнесът е силно мотивиран да търси партньорство, за да си осигури по-широки рамки за развитие, изтъкна в своето приветствие главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. Според него Балканите са една добра възможност със своя пазар от 130 милиона души и стокооборот над 20 млрд. долара годишно. Общите проекти за създаване на модерна инфраструктура, за разрастване на малкия и среден бизнес и в туризма, могат да са изключително полезни, смята Соколов. „Пловдив има ключова роля в този процес заради своето стратегическо местоположение, традиции в икономиката и образовано население, които го правят „гореща зона” за инвестиции, логистика и комуникации на Балканите. А те са основата на утрешния общ бизнес в региона”, коментира той и добави: „Международен панаир Пловдив е готов да подкрепи инициативи за трансгранично сътрудничество, които ще се родят на форума „Марица”.

Организатори на проявата са Български икономически форум, община Пловдив и Сдружение за Пловдив. Основните теми, които се дискутират на форума, са транспорт и инфраструктура, градоустройство, развитие на селските райони, туризъм, екология, енергетика и енергийна ефективност, усвояване на фондовете на ЕС, пазар на труда, местно самоуправление, публично-частни партньорства.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg