Над 5 500 души се включиха в първите дни на пробното преброяване

463
Над 5 500 души се включиха в първите дни на пробното преброяване

© Pixabay

Общо 5 519 души, които живеят в 2 357 домакинства, се включиха в първите два дни от електронното пробно преброяване, което се провежда от Националния статистически институт. Резултатите са към 6:00 часа днес и са от успешно попълнените анкетни карти, за които е генериран преброителен код, съобщават от институцията.

Пробното преброяване започна в 0:00 часа на 20 април и ще продължи до 24:00 часа на 30 април.

Най-често хората посочват, че се затрудняват при избора от списъка с професии, както и на въпросите за квадратурите на стаите, кухнята в жилището и цялото жилище. Освен това при някои пощенски сървъри има случаи, когато имейли с потвърждения на регистрации за преброяването отиват в папка "Спам".


Сред задаваните въпроси на операторите в информационния център за преброяването на телефон 02 9078 430 е защо в секцията за жилище липсва въпрос Ж2. Част от хората смятат, че липсата му е причина да не могат да продължат да попълват картата докрай. Този въпрос наистина не съществува, защото няма отношение към електронното преброяване – той е свързан със сгради за общо обитаване като домове за стари хора например. Липсата му обаче не е причина да не може да се продължи с попълването на анкетата, уточняват от НСИ.

Експертите на институцията обясняват, че ако потребителят не може да премине раздел „Жилище“, най-вероятно има проблем с въпроси Ж5, Ж6, Ж7, Ж8 и Ж21, които са свързани с площта на жилището или негови части и с броя на помещенията.

Логиката на въпросите е следната: общата площ на жилището трябва да е по-голяма от площта на стаите; общата площ на жилището трябва да е по-голяма или равна на площта на стаите и кухнята; броят на отопляемите стаи (Ж21) трябва да е по-малък или равен на броя на стаите плюс кухнята.

Икономиката се подготвя за дълбока, но краткотрайна рецесияИкономиката вероятно ще се свие със 7.8% през 2020 г., при очакван приблизителен спад от 16% на тримесечна база през второто тримесечие на годината


Участниците в електронното пробно преброяване са дали и препоръки, които екипът на НСИ внимателно ще анализира и ще използва за усъвършенстване на картата и информационната система за предстоящото Преброяване 2021, което ще се проведе през януари догодина.

Всеки, който иска да се включи в електронното пробно преброяване има възможност да го направи до края на месеца, припомнят от НСИ. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg