Над 50% от туристическите обекти отчитат спад на приходите през септември

455
Над 50% от туристическите обекти отчитат спад на приходите през септември

© Pixabay.com

Националният статистически институт провежда ежемесечно кратко анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

През септември 50.9% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 51.3% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37.5% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 24.5% от ръководителите са предприели като мярка „освобождаване/съкращаване“, 18.3% - „платен отпуск“, а 8.3% - „неплатен отпуск“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 6.0% от мениджърите, 2.9% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2.4% - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 9.4% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.


Намаление в приходите от дейността си през септември спрямо предходния месец са отчели 51.6% от анкетираните управители, докато при 42.0% няма промяна.

През следващия един месец 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 39.5% - че ще успеят „До 100%“, а 18.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 40.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 35.7% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 21.8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1.8% прогнозират да я прекратят.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg