Над 550 сигнала за корупция и незаконно строителство, получени в МРРБ от началото на 2007-а

959
Над 550 сигнала за корупция и незаконно строителство, получени в МРРБ от началото на 2007-а

Над 550 писма, сигнали, жалби и молби от граждани, органи на местната власт, обществени организации и инициативни комитети са регистрирани в Инспектората на МРРБ през първото полугодие на 2007 г. В момента се работи по 79 от тях.

Основна част от сигналите и жалбите са свързани с устройството на територията и в частност със законосъобразността на извършено строителство.

Над 200 са възложените на ДНСК проверки за законността на строителството. Образувани са над 170 административни и административно-наказателни производства от органите на ДНСК по материали, предоставени от Инспектората.

Изготвена е експертиза по повод образуваната във Върховната административна прокуратура преписка за законосъобразността на извършеното строителство в курортен комплекс “Слънчев бряг – изток”. Експертизата е доказала, че допуснатото ново строителство накърнява държавния и обществен интерес и създава условия за бъдещи конфликти.

От ДНСК са образувани съответните административни и административно-наказателни производства срещу установените нарушители.

В голяма част от сигналите и жалбите на гражданите има твърдения за корупционни действия. При извършените проверки е установено, че реално в един от сигналите съществуват съмнения за подобни дейности.

Без движение са оставени 12 писма, тъй като са анонимни или свързани с междуличностни и семейни взаимоотношения.

В звено Инспекторат са приети и изслушани 20 граждани и представители на юридически лица през първите шест месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg