Над 57% от проверените туристически обекти в София некатегоризирани от СО

455
Над 57% от проверените туристически обекти в София некатегоризирани от СО

Повече от 57 процента от проверените туристически обекти в София в периода от април до декември са некатегоризирани от Столичната община, съобщиха от общинското предприятие "Туристическо обслужване".

Инспекторите на службата са проверили 287 туристически обекти, като най-голямата част от тях са заведения за хранене и развлечение (269), места за настаняване (13) и места за подслон (5).

Проверки са направени, за да се установи фактическото състояние на туристическите обекти на територията на София във връзка с изискванията за получената категория.

При проверените места за подслон от пет само едно се е оказало със заверен туристически регистър. Проверката на 13-те места за настаняване е установила заверен туристически регистър в седем от тях.

От общо проверените обекти 39.03 процента са категоризирани от Столичната община, в процедура по категоризация са 2.2 на сто, а некатегоризирани са 57.24 процента.

От "Туристическо обслужване" са извършили проверки освен на туристически обекти по райони и на атракционните зони - Южния парк, парк "Заимов", НДК, булевард "Витоша", булевард "България", Народен театър "Иван Вазов", Борисовата градина, Народното събрание и др.

Без сключен договор за наем за откритите площи и некатегоризирани са били 41.4 процента от проверените заведения. Други 12.5 процента са били категоризирани, но без договор за наем за откритите площи.

От "Туристическо обслужване" отчитат, че в резултат на проверките три четвърти от нередовните туристически обекти са подали заявление за откриване на процедура по категоризация, а собствениците на 46 обекта не са се явили в указаните срокове за подаване на документи за процедура по категоризация.

При проверките е установено, че се предоставят туристически услуги, които не отговарят на изискванията за утвърдената категория.

При сезонните обекти като обща тенденция е ползването на по-голяма алейна площ от разрешената по силата на стари договори. Голяма част от сезонно работещи туристически обекти не осигуряват достатъчен брой санитарни възли, съответстващи на броя на местата, а някои изобщо нямат санитарен възел.

В анализа на "Туристическо обслужване" се иска увеличаване на съвместните проверки с органите на данъчната администрация и полицията, както и увеличаване на броя на контролните проверки, като се формират два екипа за контрол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...