Над 60% от безработните в България са хора с ниско образование

696
Над 60% от безработните в България са хора с ниско образование

Над 60 % от безработните в България са хора със символично образование, каза днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на форума "Икономическото партньорство ЕС-САЩ: Честна и прозрачна бизнес среда в България", цитирана от БТА.

Масларова посочи, че безработицата в страната е намаляла с уникални темпове и от около 12 процента е спаднала на 6 процента. Социалният министър прогнозира, че при тези темпове на икономически растеж и глад за работна сила България скоро ще достигне санитарния минимум на безработицата. По-ниска безработица вече не е добре, защото трябва да има някаква конкуренция, за да има и стремеж към усъвършенстване, каза Масларова.

Големият проблем пред страната обаче са хората с ниско или без никакво образование, отчете министър Масларова. Тя добави, че това са и трайно безработните хора на пазара на труда като предимно те са от ромския етнос. Променен бе Законът за насърчаване на заетостта и най-ниската степен на образованост бе намалена от 6-ти на 4-ти клас, за да може да се подготвят за пазара на труда повече ниско образовани хора, каза Масларова.

Тя посочи, че съвместно с Министерството на науката и образованието са разработени и програми по чиракуване за ниско квалифицираните кадри. Имаме сериозни проблеми с интелектуалния капацитет на тези хора, които предстои да бъдат включени на пазара на труда, отбеляза още Масларова.

Като управляващ орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ трябва да усвои в рамките на 5 години над 1 млрд. и 200 млн. евро, отчете министър Масларова. Тя отбеляза, че ОП "Развитие на човешките ресурси" е първата стартирала програма още през юли 2007 г. с ресурс за първите проектни предложения от 88 млн. лв.

Масларова отчете, че от подадени общо 1900 проекта, 712 са били одобрени за финансиране, което прави 38 процента успеваемост на проектните предложения. Това е добър показател за първи старт на програмата, смята социалният министър.

На 27 май тази година Агенцията по заетостта започна изпълнението на схемата "Квалификационни услуги и обучение на заети лица" с бюджет от 50 млн. лв. , като се очаква да бъдат обучени над 54 хил. работещи лица, коментира Масларова.

Предстои реализирането на още три схеми - "Осигуряване на активен трудов живот на хората над 50 годишна възраст" с бюджет от 50 млн. лв. и възможност за обучение на 18 хил. лица, "Подпомагане насърчаване на заетостта в браншове с недостиг на работна ръка" с бюджет от 20 млн. лв. и обхват от около 18 хил. души, както и схемата "Заетост чрез развитие на
предприемачеството" с бюджет от 70 млн. лв. Министър Масларова посочи, че по последната схема се предвижда да бъде подпомогнато създаването на 10 хил. нови предприятия с около 30 хил. работещи в тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg