Над 60% от германските фирми са доволни от инвестициите си у нас

318
Над 60% от германските фирми са доволни от инвестициите си у нас

Германия е най-важният търговски партньор за България в момента и е един от най-важните стратегически инвеститори. Това каза днес в Хасково Митко Василев - управител на Германско-българската индустриално-търговска камара.

По думите на Василев търговският стокообмен между двете страни от година на година се увеличава рекордно. Като пример той посочи, че през миналата година стокообменът е бил в размер на 3.7 млрд. евро и изрази надежда през тази и следващата година стокообменът между двете страни да "да счупи рекорда" от 4 млрд.  евро.

В момента повече от пет хиляди германски фирми от всички федерални провинции са ангажирани с България - търгуват, кооперират се, извършват различна икономическа дейност.

През миналата година са привлечени германски инвестиции в размер на около 6 млрд.  евро, посочи Василев. По думите му типично за германските фирми, които идват в България, е че го правят в дългосрочен аспект, създават работни места и произвеждат, което е от полза за съответния регион. Според него е важно да бъдат привличани малки и средни предприятия от Германия у нас, да идват и производствени инвестиции.

 Всяка година камарата проучва мнението на германските инвеститори в България. Резултатите от последната анкета показват, че над 60 на сто от германските фирми са доволни и повечето от тях желаят да разширят инвестицията си, планират по-голям оборот и разкриване на нови работни места. Проблем в момента за тях е намирането както на висококвалифицирани, така и на неквалифицирани кадри, отбеляза Василев

.Повод за посещението на Митко Василев е отбелязването на Деня на Германия в Хасково. В програмата на празника е предвиден бизнесфорум с участието на Германско-българската индустриално-търговска камара, GTZ и местни фирми.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg