Над 62% от възрастните хора ще получават по-високи пенсии от 1 октомври 2008 г.

368
Над 62% от възрастните хора ще получават по-високи пенсии от 1 октомври 2008 г.

Над 62% от възрастните хора ще получават по-високи пенсии след преизчисляването им от 1 октомври 2008 г. Това става ясно от обсъдените от социалните партньори промени в Кодекса за социално осигуряване.

Проектът на закон за изменение и допълнение на Кодекса беше разгледан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Според новия механизъм пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 г., ще се преизчисляват от 1 октомври 2008 г., като определеният индивидуален коефициент на лицето към 1 октомври 2008 г. се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2007 г. – 398.17 лв.

Преизчисляването ще се извършва, само ако това е по-благоприятно за всеки един човек. Според изчисленията на МТСП и НОИ, прилагането на новия механизъм ще доведе до увеличаване на пенсиите на 62.6% от възрастните хора. За останалите ще се запази досегашният размер.

Увеличението на доходите на възрастните хора е политически ангажимент на правителството. Миналата година пенсиите бяха актуализирани на две стъпки от по 10%, а от 1 юли 2008 г. бяха увеличени с 10.35 на сто.

Решението за преизчисление на пенсиите беше взето на разширеното заседание на управляващата коалиция в Катарино през м. май, информират от Министерски съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg