Над 68 000 се очаква да бъде броят на наетите у нас през 2008 година

335
Над 68 000 се очаква да бъде броят на наетите у нас през 2008 година

Националният план за действие по заетостта за 2008 г. предвижда броят на наетите да бъде 68 379 души, а броят на тези, които предстои да бъдат обучени, ще бъде 31 600 човека.

Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на пресконференция в Банско по повод включването на България в Информационната седмица за мобилността на работната ръка в туризма, цитирана от БТА.

След среща с органите на местната власт в област Благоевград, министър Масларова каза, че девизът на националния план за следващата година ще бъде, че България трябва да се пребори с неграмотността, която, по думите й, води до високата безработица.

Според социалния министър, в плана ще залегнат увеличаването на квалификацията на кадрите, наблягането на базисните умения на работниците и преминаването им през обучителен период на "чиракуване".

Той предвижда държавата да субсидира за период от една година работодателя, който ще обучава нискоквалифицирания работник, а след изтичането на този период, работодателят ще бъде задължен да осигури наемането му на работа за период от една година.

Емилия Масларова подчерта, че в България само 4 процента от работодателите инвестират в кадри, или по данни на Агенцията за заетостта броят на обучените кадри за 2005-2006 г. е 270 000 души.

Предвижда се и 10-процентно увеличение на субсидиите за издръжка на социалните заведения. Планът предвижда и стимулирането на териториалната и професионална мобилност на работната ръка в страната, чрез повишаването на пригодността и заетостта на работниците през целия живот.

Министърът призова за активното участие на синдикатите и социалните партньори в оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Емилия Масларова подчерта, че за следваата година по НПДЗ-2008 ще бъдат отделени 197 милиона лева, като 1 228 000 ще бъдат заделени за оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Масларова каза, че интересът към българските работници от страни, които не са членки на Европейския съюз, е голям, особено от балкански и азиатски държави.

От началото на годината са издадени 1500 разрешителни на български работници за такива държави, поясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев. За същия период в бюрата по труда като търсещи работа са регистрирани 10 души, граждани на Европейския съюз.

Националният план за действие по заетостта за 2008 г. трябва да бъде одобрен до 10-15 дни, подчерта министър Масларова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg