Над 700 млн. евро получават безвъзмездно български фирми за енергийни проекти

387
Над 700 млн. евро получават безвъзмездно български фирми за енергийни проекти

Европейската програма "Интелигентна енергия за Европа" предоставя 727 млн. евро безвъзмездно финансиране на проекти на български фирми и организации за създаване на политически и пазарни условия за енергийна ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Програмата ще действа през следващите 6 години, като средният бюджет на проект ще бъде 1 млн. евро, за продължителност от три години. Това съобщи на семинар в Стара Загора Здравко Георгиев от Асоциацията на енергийните агенции, цитиран от БТА.

20 милиарда долара е световният годишен оборот от ВЕИ, а това нарежда този пазар сред най-бързо развиващите се. Право да кандидатстват имат всички български фирми и организации, а свободните средства за тази година са 52 млн. евро.

Срокът за подаване на проектните предложения е 28 септември т.г. "Фирмите и организациите, които кандидатстват по програма "Интелигентна енергия за Европа" трябва да влязат в консорциум с дружества и организации от поне още две държави от Европейския съюз"- каза още Георгиев.

Друго условие за кандидатстване по програмата е проектът да предвижда съфинансиране, което може да бъде в размер до 75% от общата стойност на проекта. Безвъзмездната помощ не допуска закупуване на техника и оборудване.

Финансовата помощ от ЕС по програмата е насочена в три области. Първата е енергийна ефективност и рационално използване на енергията. Отнася се предимно за мероприятия свързани със сгради, но финансиране може да получи например и разяснителна кампания за нови етикети на електрически уреди, енергийните класове и ползите от използването на по-съвременна битова техника.

Втората област е свързана с нови възобновяеми енергийни източници. Третата е енергийната ефективност в транспорта. При нея финансиране могат да получат кампании за въвеждане на алтернативни горива, но и по-нетрадиционни идеи, като
стимулиране на използването на велосипеди за масов транспорт.

"Ще бъдат подкрепяни и новите технологии и обмен на опит, но резултатите трябва да бъдат видими на територията на целия Европейски съюз, а не да се отнасят само за България"-уточниха от Асоциацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg