Над 80% от българските работодатели са със средно и по-ниско образование

3039
Над 80% от българските работодатели са със средно и по-ниско образование

Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование. Това сочи изследване на Европейския институт, цитирано по време на организирана от БСК дискусия във Варна относно възможностите за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта".

В България има около 300 хил. активно действащи фирми, като 80 на сто от техните собственици са с ниско образование, което е много тревожно, коментира доц. Серафим Петров, експерт по проект на БСК. Същевременно, Серафим Петров посочи липсата на желание у студентите да се образоват. По думите му, често явление е те да не посещават лекции, да не се готвят качествено за изпити или въобще да им липсва цялостна мотивация да се образоват.

Друга причина е фактът, че българският работодател е на мнението, че неговият работник в никакъв случай не може да знае повече. Не веднъж са били водени разговори в представителите на бизнеса, като им е бил поставян въпросът какви точно кадри са необходими, за да покрият изискванията им. „И в повечето случаи, получаваме като отговор единствено мълчание – не само че не знаят, те не могат да преценят за какво въобще става въпрос”, категоричен бе експертът от стопанската камара.

Наред с това обаче Серафим Петров посочи и още една негативна тенденция – липсата на желание от страна на студентите да се образоват. Често явление е те да не посещават лекции, да не се готвят качествено за изпити и въобще да им липсва мотивация да се образоват.

Работодателите искат студентите да заплащат стажовете си при тях. Макар и да звучи невероятно много от българските работодатели са съгласни да взимат на стаж студенти, само ако те са си платили за това. Това още повече демотивира младите хора.

Петров заяви, че в България вече се превърнаха в нарицателни т.нар. изисквания за кандидатите. Редовно в обявите за работа се пишат изисквания, които едва ли някой млад човек може да изпълни на 100%, като даде за пример обяви, в които се изисква хората да владеят по два чужди езика – перфектно, да имат изключително високи компютърни умения, дълъг стаж по специалността и възрастта да не надхвърля 25-26 години. Именно това е и една от причините младите да търсят препитание и поле за изява именно в чужбина.

Според специалиста обаче вече отмина масовото емигриране на младите специалисти в ЕС поради факта, че кризата е застигнала и Запада, поради което намирането на работа в чужбина се оказва не лека задача. Серафим Петров добави, че поне 50 негови студенти са се завърнали от чужбина, поради това, че са останали разочаровани от работата там и условията, които са им предложили.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Брахма Путра Ти Лелина
# 0
16:05 | 3 May 2012
Велькaм ту Бъльгерия, май френд !!! Значи на българите ще плащаме каквото ни падне. И какво като им плащат двойно над средната, като вземат Синята карта и ЕС гражданство "извънземните" .... Айде в Англия, Германия и останалите 25 страни. И накрая заради "извенземните" няма да има работа и за изчезващият български етнос, който ще се радва и на сини карти за работа, а най-вероятно ще ни сложат квоти навсякъде, както в Швейцария, а България ще стане едно голямо Столипиново, като на изложбата "Ентропа".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg