Над 800 млн. евро частни капитали са инвестирани в община Созопол за 4 години

467
Трайното икономическо оживление превръща Созопол в едно от най-предпочитаните места за инвестиции. Това съобщиха от кабинета на кмета на общината Веска Караманова след получената справка от статистически анализи.

За изминалите 4 години в община са били вложени повече от 800 млн. евро частни капитали. Според Караманова, доброто взаимодействие между бизнеса и общинската администрация води до много висок икономически ръст.

Логистичната подкрепа, която оказва общината на инвеститорите, за изграждането на електропроводи, трафопостове, водопроводна и канализационна мрежа, оперативността на общинските звена при включването на нови терени в регулация предизвикват високи темпове на нарастване на цените на недвижимите имоти. От нива 9-12 долара за квадратен метър през 2003 година, през 2007 година вече терените се търгуват при ценови нива 90 - 130 евро за квадратен метър.

”За тези четири години бизнес климатът се подобри изключително много”, заяви Веска Караманова.

Според агенциите за недвижими имоти, цените в района на местността "Буджака" са се увеличили за този период от 60 - 90 евро на 250 евро на кв.м след включването на терените в регулация.

Общо над 710 000 квадратни метра са били застроени за времето от 2003 до 2007 година.

Строителните дейности са изцяло съобразени със строгите изисквания на общината за ниска плътност на застрояване и ниска етажност на сградите. По тази начин се гарантира запазване на екологичното равновесие и на природата на Созопол.

Като резултат от мащабните инвестиции са изградени редица обекти като разширението на Дюни, туристически комплекс "Санта Марина", Галатея 2002, "Свети Никола", "Мартинес" и проектите на "Главболгарстрой".

Свободните работни места, регистрирани от началото на годината в местното Бюро по труда, са 349, за разлика от 2003 година, когато са били едва 161. В същото време, нивото на безработица в общината отбелязва значителен спад. От 13,12 на сто преди четири години, отчетения към юли тази година процент е 5,5.

Като последица от добрия инвестиционен климат се достигна и до увеличаване на бюджета от 4 415 000 лева през 2003 година до 15 640 000 лева за 2007 година, казаха от общинския пресцентър.

Кметът на община Созопол определя като най-голямото признание за положените усилия предстоящото увеличаване на кредитния рейтинг на общината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...