Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров в края на миналата седмица при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ2, съобщават от пресцентъра на земделското министерство.

Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България.

При яйцата българското производство достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто.

Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.

Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас, е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа, обясни д-р Димитров.

От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства.

През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1.2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз.

Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, каза още зам.-министър Димитров.

Той декларира, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса. И изтъкна, че българските производители на храни успяха да спечелят доверието на потребителите.