Над 91.5 млрд. kWh електроенергия е произвел 5-и енергоблок на АЕЦ Козлодуй за 20 г.

400
Над 91.5 млрд. kWh електроенергия е произвел 5-и енергоблок на АЕЦ Козлодуй за 20 г.

Днес се навършват 20 години от включването на първия 1000-мегаватов ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система на страната. За тези години енергоблокът е произвел над 91.5 милиарда киловатчаса електроенергия, при спазване на всички изисквания за ядрена безопасност и радиационна защита, съобщиха от Информационния център на централата.

Изграждането на първата 1000-мегаватова ядрена мощност в страната започва през 1980 г. Седем години по-късно, на 10 октомври 1987 г., завършва зареждането на горивните касети в активната зона на реактора, а на 5 ноември е осъществен физическият пуск на Пети блок.

Той е от типа ВВЕР/В-320, но много по-усъвършенстван проект. При неговата експлоатация са регистрирани 7 години и 7 месеца без непланово сработване на аварийна защита на реактора, допълват от атомната централа. Според критериите на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), едно сработване на аварийна защита на реактор за две години е показател за висока безопасност и надеждност на експлоатация, уточняват от централата.

От 2001 г. на двата 1000-мегаватови блока - Пети и Шести, е реализирана уникална по своя обхват програма за модернизация, чиито мащаби нямат аналог в други атомни централи, информират от пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй". Успешното изпълнение на програмата осигурява пълно съответствие с всички съвременни изисквания за безопасност и е още една гаранция за дългогодишна бъдеща експлоатация на 1000-мегаватовите блокове на АЕЦ "Козлодуй", допълват от централата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg