Над 95% от аптеките свързаха касовите си апарати с НАП

634
Над 95% от аптеките свързаха касовите си апарати с НАП

Почти всички аптеки свързаха фискалните си устройства с НАП, сочат данните часове преди изтичането на крайния срок - 31 август 2011 г. От агенцията отчитат, че извънредно голям брой обекти на търговци на дребно с фармацевтични стоки са свързвали фискалните си устройства през последните дни. Само за събота, неделя и понеделник онлайн връзка с приходната агенция осигуриха над 800 касови апарата на аптеки и дрогерии.

До 11,00 ч. днес над 95% от касовите апарати на търговците с фармацевтични стоки са свързани дистанционно с информационната система на НАП. От приходната агенция очакват до края на деня това да направят и останалите. Междинните данни от 17,00 ч. на 30 август сочат, че с агенцията остават да се вържат около 450 фискални устройства. Трябва да се има предвид обаче, че тези касови апарати може да са и на аптеки, регистрирани че продават лекарствени продукти съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които по една или друга причина са прекратили своята дейност.

От НАП съобщават, че след 1 септември започват проверки на търговците с фармацевтични продукти, за да се установи дали са спазени нормативните разпоредби за дистанционна връзка на касовите им апарати. Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти след края на август и фискалното й устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобена с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.

Освен това от приходната агенция се обръщат и към всички клиенти на аптеките и дрогериите с молба да сигнализират, ако установят, че фармацевтите нарушават закона.

Най-лесният начин да се провери дали касовият апарат на дадена аптека е свързана с НАП е да се разгледа внимателно издадената касова бележка. Ако в долния й край има лого, на което са изобразени буквите BG (виж прикачения файл), това означава, че търговецът е редовен и е свързал касовия си апарат с агенцията. Ако обаче липсва подобно изображение, то тогава гражданите могат да сигнализират на данъчните за нередовните аптеки на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Общият брой на фискалните устройства, които вече имат връзка с НАП, е над 36 000 броя. В това число са и фискалните системи на около 3000 бензиностанции и газстанции, които трябваше да се регистрират в НАП до края на 2010 г.

В края на ноември 2011 г. изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

За всички останали срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г. От НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото с приближаването на крайните срокове се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg