Над българската икономика все още тегнат мрачни заплахи

1013
Над българската икономика все още тегнат мрачни заплахи

България изнася все повече стоки навън, търсенето на вътрешния пазар става все по-слабо, гласи оценка на австрийски експерти. Според тях икономическата политика на България е доста хаотична.

Уникално за последните 12 години: България изнася повече стоки, отколкото внася! Икономистите въодушевено говорят за експортен бум и очакват, че тенденцията ще се запази през цялата година. Тази оценка публикува Виенският институт за международни икономически изследвания WIIW.

Капка катран в кацата с мед

Обратът в българския баланс прави силно впечатление, защото само допреди три години дефицитът по текущата сметка беше над 20 % от БВП. България изнася все повече стоки за традиционните си партньори като Германия, Гърция, Белгия и Румъния. Но българската продукция върви успешно и на други, многообещаващи пазари: Турция, Русия и Китай.

Вярно, че етикетът „made in Bulgaria" обикновено обозначава не особено доходния износ на суровини и горива, през последната година обаче расте и процентът на стоките с добавена стойност, които носят и повече пари.

Въпреки тези чудесни новини, над българската икономика все още тегнат и мрачни заплахи, предупреждава анализът на WIIW.

Според доклада, предоставен на Дойче веле, през първото тримесечие на 2011 година реалното частно потребление е спаднало с 10% спрямо предкризисното първо тримесечие на 2008 година.

Фиксираните инвестиции, които уж са задължителни, също намаляват. Всичко това води до по-нисък ръст от очакваното. До първи април тази година БВП е нарастнал само с 1.5 %.

Без ясна цел и посока

Виенските експерти предупреждават, че слабото вътрешно търсене е един от главните проблеми на България.

В доклада се казва: "Икономическата политика през последните повече от две години беше изключително трескава и не подкрепяше икономическата активност, комбинирайки липса на ясна насока в политиката с драстични съкращения на обществените инвестиции и несполучливи данъчни мерки."

Само през първото тримесечие на 2011 година общите суми от бюджета за обществени инвестиции са намалели наполовина в сравнение с предходната година, бият тревога наблюдателите.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg