Над осем часа продължават експлозиите в склада за военни боеприпаси в Челопечене

611
Над осем часа продължават експлозиите в склада за военни боеприпаси в Челопечене

Над осем часа продължават експлозиите в склада за военни боеприпаси в Челопечене. Въпреки твърденията на официалните власти, че взривовете са спрели репортерите, които се намират в района, съобщават, че те не спират.Взривовете се чуват през няколко минути. Експлозиите са мощни и след всяка от тях във въздуха се появява бял или сивокафеникав облак. Експлозиите се чуват на няколко километра.

В същото време 12.30 часа днес, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков каза, че няма опасност от нови мощни взривове в Челопечене. Всичко е взривено, всичко е изгоряло, каза още Стойков.

В поделение 18 250 в Челопечене има боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси. В поделението се съхраняват - стрелкови боеприпаси - 96 тона, ръчни гранати - 52 тона, изстрели за гранатомет ПГ - 7 - 210 тона, 23 мм изстрели - 75 тона, 76,2 мм изстрели - 48 тона, 85 мм изстрели - 252 тона, 100 мм изстрели - 21 тона, 115 мм изстрели - 17 тона, 122 мм изстрели - 83 тона, 125 мм изстрели - 94 тона, 152 мм изстрели - 211 тона, реактивни дълбочинни бомби - 20 тона, бойни заряди - 23 тона, взриватели - 204 тона, пиротехнически средства - 68 тона, други взривни вещества - 20 тона. Общо 1494 тона, посочват от МО.

Продължава работата на екипите на Национална служба “Гражданска защита”, се съобщава на сайта на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Непосредствено след първите взривове от зоната са изведени около 750 човека. По-късно от селата Чепинци, Локорско, Ботунец и Войняговци с автобуси са евакуирани още 1500 души. След издирвателна операция екип на МИС откри възрастен мъж от Челопечене, който от няколко часа беше в неизвестност. Човекът е в добро здравословно състояние.
В населените места в близост до инцидента има нанесени материални щети.В Челопечене и Чепинци са счупени стъклата на голяма част от сградите, има избити врати и части от дограмата на някои частни жилищни постройки. Има нанесени материални щети и в селата Локорско, Ботунец и Войняговци.Ще бъдат формирани комисии за оглед и оценка на причинените щети, обяви министерството.

Продължават замерванията в населените места на район Кремиковци. Няма завишени концентрации на вредни вещества. Данните показват силно замърсяване на въздуха с прах и други твърди частици.

Обстановката в района постепенно се нормализира. До момента в Ситуационния център на МИС не са постъпили данни за жертви. Екипите на МИС продължават си работата си по замерване на въздуха в близките до инцидента населени места. Извършва се разузнаване с цел навременно откриване на евентуално пострадали хора.

Съдържанието на прах във въздуха в района на Челопечене се понижава, след като към 10.45 ч. концентрацията на прах във въздуха беше четири пъти над допустимата норма, а четиридесет минути по–рано – девет пъти над нормата.

Категорична съм, че няма сериозна опасност за живота на хората в района, каза Елена Илиева, началник сектор "Радиоационна, биологична и химична защита" към Министерството на извънредните ситуации. Според нея критичният момент е бил сутринта и вече няма опасност за хората.

Няма риск от наводнение при евентуално разрушаване на язовирните стени на язовирите «Сеславци» и «Кремиковци", ако има взривна вълна от склада за боеприпаси в Челопечене. Това показа проверка на експерти от Басейнова дирекция-Дунавски район (БДДР), извършена спешно в района на взривовете по разпореждане на министър Джевдет Чакъров.Язовирите «Сеславци» и «Кремиковци» са двата най–близко разположени до Челопечене микроязовира. Предстои да се установи има ли замърсяване на водите.
Взривът обаче доведе до затруднения на въздушния транспорт на страната. Летището в София беше затворено и въпреки обещанията, че до 14:30 трафикът ще бъде възстановен, то не работи и понастоящем.

"Има поражения на летището, счупени стъкла на терминал 2 и в сградата на отряд 28", съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев, но уточни, че инфраструктурата не е засегната. На летището по думите му е паднал снаряд или отломък от снаряд на пътека "Квебек" - далеч в северната част на летището, която в момента тази пътека не се използвала. По-късно снарядът беше обезвреден.

Независимо от мерките на летището цари суматоха. Полетите от София се пренасочват към летище Крумово край Пловдив, което е мобилизирано и посреща извънредни полети.
Мощните вибрации от взрива тази сутрин са счупили 15 кв. м от стъклената фасада на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в столицата, съобщиха оттам. Жертви и пострадали от инцидента служители и граждани няма, но в продължение на два часа служители на Министерството на извънредните операции са отстранявали последствията от експлозията и центърът вече е отворен за обичайната си дейност.

На този фон редом с прехвърлянето на вината между институциите и искането на оставки от страна на опозицията, започнаха да се обсъждат и първите версии.

Военната прокуратура е получила два сигнала за нарушения на поделението край Челопечене. Документите за второто нарушение са пратени на прокуратурата вчера, съобщи заместник-началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Румен Цоков за bTV. Нарушенията са свързани с неспазване на нормативни документи за изпълняване на обществените поръчки, т.е има нарушения по обявените търгове за продаване на гилзите от поделението в Челопечене.

Ген. Цоков както и началникът на Генералния щаб Златан Стойков бяха единодушни, че не е изключено взривът да е умишлен.Към това мнение се присъедини и лидерът на БНД и депутат Николай Свинаров . Той смята, че реакцията на институциите ни показва липса на готовност за действие, включително и в случай на терористичен удар.

Версията, обсъждана от местните хора, е за умишлен палеж с цел прикриване на липси.

“На не повече от 50 км от София, няма да издавам къде точно, близо е до град, има складирани 25 хиляди тона боеприпаси, което е над 15 пъти повече от днешното количество”, каза на пресконференция днес председателят на управителния съвет на “Референдум”БГ Стефан Гамизов. Според Гамизов ръководството на Министерството на отбраната продължава да е корумпирано и това е причината все още да не са унищожени хиляди тонове неизползвани боеприпаси.

Източници:Министерство на извънредните ситуации, Министерство на отбраната, БГНЕС, бТВ
Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg