Над половината работодатели с трудности при запълване на ключови позиции

918
Над половината работодатели с трудности при запълване на ключови позиции

Общо 51% от българските работодатели срещат трудности при запълване на ключови позиции в своите организации, стана ясно от обявените по-рано днес резултати от изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

Седмото годишно изследване разкрива, че един от трима работодатели в световен мащаб не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места.

Тук в България, мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт.

Топ 3 на позициите остава сравнително непроменен в сравнение с миналата година, което очертава тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции.

Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства. За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през изминалата година трудности при запълване на позиции.

Резултатите от проучването показват още, че българските работодатели срещат трудности при запълването на конкретни позиции поради липса на технически умения (60%), следвани от липса на професионална квалификация (31%), липса на опит (27%) и липса на т.нар. меки умения (23%).

В същото време 34% от работодателите от региона на ЕМЕА отчитат трудности при запълването на свободни позиции поради липсата на технически умения, докато 30% поради липса на кандидати, т.нар. недостиг на таланти (talent shortage).

С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции. 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

В глобален мащаб, работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции, са тези в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%), Нова Зеландия (48%), Тайван (47%), Панама (47%), Румъния (45%), Аржентина (45%), Мексико (43%), Германия (42%), Турция (41%), Перу (41%) и Австрия (40%).

За региона на EMEA най-трудно се намират квалифицирани работници, следвани от инженери и търговски представители. Работодателите в България са с най-висок процентен дял от целия регион (на ЕМЕА) по показател трудност при запълване на позиции (51%), следвани от Румъния (45%) и Германия (42%), където поне двама от всеки пет работодатели срещат пречки при запълване на обявени места, Турция (41%) и Австрия (40%), докато процесът на наемане е най-малко вероятно да бъде засегнат от липса на подходящи кадри в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Африка (10%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg