Надхвърляме средното европейско равнище на заетост при жените

374
Надхвърляме средното европейско равнище на заетост при жените

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров изтъкна на пресконференция днес в МТСП, че България надхвърля средното европейско равнище на заетост при жените.

За страната тя е 59% и по този показател се доближаваме до изискванията на Лисабонската стратегия, според която средното равнище на заетост при жените трябва да бъде 60%.

Лазар Лазаров направи сравнение с Холандия, където също има високо равнище на заетост при жените, но за разлика от българките холандките работят само по 3 часа на ден.

Според социолога Юрий Асланов причината да работят омъжените български жени е бедността. В противен случай голяма част от българките също биха желали да не работят, сочат данните от проучването.

Юрий Асланов представи резултатите от проучване на социологическата агенция “Афис” сред роми и българи. Като цяло жените се чувстват подценени при наемане на работа, изтъкна той. Същевременно, повечето мъже смятат, че има равнопоставеност на половете.

Сред ромите преобладават жените с начално и основно образование. 92% от тези жени заявяват желание да продължат образованието си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg