НАКР присъди първоначален кредитен рейтинг на "Картекс П"

556
Национална агенция за кредитен рейтинг (НАКР), единствен асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, присъди първоначален местен кредитен рейтинг на „Картекс П” АД. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgBaа1, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-3. Перспективата е стабилна.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява способността и готовността на дадена компания да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

„Картекс П” АД е водещо дружество за внос и търговия с подови настилки в България. Дружеството притежава развита мрежа от 10 магазина в цялата страна и е лидер при обслужването на корпоративни клиенти. Работи под добре познатата на пазара търговска марка КарпетМакс. „Картекс П” АД отчита траен ръст на приходите и печалбата, подкрепен от добрите възможности, които бумът в строителството и повишението на доходите в страната предоставят.

Рейтингът е ограничен от сравнително малкия и тясно специализиран мащаб на дейността. Конкуренцията в сектора е динамична, като предизвикателство представлява навлизането на чуждестранни участници на пазара.

Рейтингът е силно подкрепен от финансовия профил на дружеството. Задлъжнялостта на „Картекс П” АД е изключително ниска, което определя и ниския финансов риск на дружеството. То показва добра способност да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме.

Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект не виждат причини за промяна на кредитния рейтинг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg