Намаление на ДДС върху лекарствата обсъждаха в парламента

336
Народното събрание обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, които предвиждат намаление на ДДС върху лекарствените продукти. В момента данъчната ставка върху лекарствата е 20%, уточняват от пресцентъра на парламента. Ставката на ДДС върху лекарствата да бъде пет на сто, предвиждат измененията, внесени от Ваньо Шарков /ОДС/ и група народни представители. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се отбелязва, че Министерството на финансите не подкрепя направеното предложение.

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат от 1 юли 2008 г. жените, навършили 60 години, и мъжете, навършили 63 години, да заплащат потребителска такса от един лев за посещение при лекар или зъболекар. В момента пенсионерите заплащат потребителска такса от 2.20 лева. Измененията предвиждат разликата от 1.20 лв. да се заплаща от републиканския бюджет.

Парламентът обсъди на първо четене и промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Те предвиждат въвеждане на т. нар. проста такса, която да се внася при подаване на иск.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg