Намалял е вносът и износът през дунавските митници

532
Намалял е вносът и износът през дунавските митници

Поради кризата стойността на българския стоков износ през дунавските митници Русе, Видин, Лом, Свищов и Силистра през първото полугодие на 2009 г. е около 404 млн. лв., с което се регистрира намаление 55 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщават от Регионалната митническа дирекция в Русе.

Най-голям е спадът на износа през Свищов - през тази година той е 132 млн. лв., а през първите шест месеца на 2008 г. - 341 млн. лв.

Намаляване има и на вноса през дунавските митници - 24 на сто, уточняват от Районната митническа дирекция. Тази година са внесени стоки през северната граница за 650 млн. лв., а за шестте месеца на 2008 г. - за 849 млн. лв.

На първо място по внос у нас е Украйна - 29 на сто. Следват: Турция - 21 на сто, Сърбия - 16 на сто, Русия - 6 на сто и Румъния - 5 на сто.

През дунавските митници се внасят най-много петролни продукти - 16 на сто, и въглища - 11 на сто. На следващите места във вноса са царевицата - 9 на сто, стомана на листи - 5 на сто и соев шрот- 4%.

От това намаление на вноса и износа приходите в дунавските митници през първото полугодие на 260 млн. лв., което е 41 на сто от годишния план и със 17 на сто по-малко спрямо същия период на 2008 г.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg