Намаляването на безработицата у нас е особено постижение според Австралия

352
Намаляването на безработицата у нас е особено постижение според Австралия

Намаляването на безработицата в България в непродължителен период от време и достигането й до равнища, съизмерими с равнищата в някои страни членки на Европейския съюз бе оценено като особено постижение от министъра на труда и индустриалните отношения на Австралия Джо Хоки, който се срещна вчера с министър Емилия Масларова и водената от нея делегация в Австралия.

Това е първата среща между министри по труда и социалната политика от установяването на дипломатически отношения между България и Австралия и двете страни бяха категорични, че тя е допринесла за провеждането на структурирана дискусия за състоянието, текущите проблеми и предприетите действия в социалната сфера.

По време на разговорите бе акцентирано върху обмена на добри практики в областта на синхронизираната политика на пазара на труда и политиката на социална защита, равните възможности за всички, политиката към семействата.

Австралия също прилага ограничаване на периода за получаване на социални помощи, като задължително изисква включване на пазара на труда. Във връзка с това министър Масларова отбеляза, че географското разстояние между страните не трябва да бъде пречка за развитието на двустранните отношения, защото в крайна сметка се решават проблемите на всеки човек.

През последните осем години Австралия е предприела значителна реформа в социалната сфера, която с известни резерви е получила обществена подкрепа. Осъществени са изменения в сферата на индустриалните отношения, политиката за децата и семейството, политиката за хората с увреждания и интегрирането им на пазара на труда и в обществото.

Министър Масларова и представителите на работодателите в делегацията обсъдиха с министър Джо Хоки положителният опит на нашата страна при изготвянето и изпълнението на Пакта за икономическо и социално развитие на Република България, който бе високо оценен.

Двамата министри се обединиха около мнението, че проблемите на пазара на труда и по-специално осигуряването на професионална квалификация съобразно потребностите на пазара на труда, както и на подходяща степен на социална защита, са в основата на бъдещите съвместни действия в областта на труда и социалната политика и повишаване гъвкавостта на пазара на труда.

Министър Масларова посети и Федералния парламент на Австралия и се срещна с неговия председател Пол Калвърт. Министърът изрази благодарността на България за подкрепата на Австралия по отношение несправедливо осъдените български медицински сестри в Либия. Изразено бе и задоволство от сътрудничеството на страните в рамките на международните институции и при мироопазващите мисии по линия на НАТО.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg