Намаляват цените на стоки със сезонен фактор

674
Намаляват цените на стоки със сезонен фактор

През първите две седмици на юни се запазва тенденцията на намаление на цените на стоки със силно изразен сезонен фактор - плодове, зеленчуци, млечни произведения и яйца, отичат експерти от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Намаляването на цените на плодовете, зеленчуците, млечните произведения, яйцата и част от основните хранителни стоки (захар, брашно, олио), рефлектира върху стойностите на индекса на тържищните цени и към 13 юни е отчетен спад на индекса до ниво 1.733, което спрямо края на май е намаление с 1.82 процента.

Най-голямо поевтиняване през първите две седмици на юни има при оранжерийните домати - 30 процента, ягодите - 27 процента и черешите - 24 процента. С около 10 на сто пада цената на зеления пипер и бананите. В диапазона 2 - 5 на сто е поевтиняването на ябълките, портокалите и картофите. След рязкото падане на цената на оранжерийните краставици, наблюдавано през май, през първата половина на юни тяхната цена леко се покачва, като спрямо края на предходния месец стойностите са с около 7 на сто по-високи.

Все още обаче цената, на която се търгуват краставиците през юни тази година е с 31 на сто по-ниска, спрямо същия месец на миналата година, отчитат от ДКСБТ.

През първите седмици на юни е отчетено намаление на цената на яйцата - с 12 процента, кравето сирене - 4 на сто, кашкавал"Витоша" и захар - с 1 процент. През този период се наблюдава стабилизиране и лек спад на цените на брашното - 2 на сто и на и олиото - с един процент (3.25 лв./кг на едро).

Запазва се тенденцията от предходния месец на плавно покачване на цената на фасула (4 са сто) и лещата (2 на сто). Най-голямо поскъпване през първите седмици на юни спрямо последните на май е регистрирано при цената на ориза – 10 процента до 2,2 лв. за килограм.

В резултат на поскъпването на голяма част от хранителните стоки през лятото на миналата година, базата, спрямо която се отчитат цените през настоящата година е много висока. По тази причина цените на повечето стоки и през юни 2008 г. са по-високи спрямо същия месец на 2007 година година.

Най-голямо поскъпване за годината е отчетено при цената на олиото, която през първите седмици на юни, спрямо същия период на 2007г. е с 81 на сто по-висока. С около 60 на сто по-скъпи са брашното, лещата, фасулът и оризът. Увеличението на цената на млечните произведения, яйцата и пилето е в диапазона 15-30 на сто на годишна база. По-ниски през тази година са стойностите на цената на захарта, като поевтиняването е с около 2 на сто.

При плодовете, с изключение на ягодите, също са регистрирани по-високи цени спрямо миналата година, като най-голямо е поскъпването при ябълките - 56 процента. Черешите през първите седмици на юни тази година се търгуват на цена с 28 на сто
по-висока, спрямо същия период на миналата година. Ягодите през тази година са по-евтини, като цената им е с 13 на сто по-ниска спрямо предходната.

При зеленчуците се наблюдават по-ниски цени през тази година, в сравнение с миналата на оранжерийните краставици (31 на сто) и картофите (20 на сто). По-скъп в началото на лятото тази година е зеленият пипер - 26 на сто, а цената на оранжерийните домати се доближава до стойностите, регистрирани през същия период на 2007г., информират от ДКСБТ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg