НАП: 60-70% от търговците укриват оборота си

835
НАП: 60-70% от търговците укриват оборота си

Между 60 и 70% от търговците укриват част или целия си оборот, стана ясно от данните на анализ на Националната агенция за приходите.

В малките търговски обекти оборотът бил укриван в над 80% от случаите. Това нанася на фиска вреда от 20 млн. лева. Около 80% от собствениците на питейни заведения също укриват голяма част от оборота си. Вследствие на това, държавата губи между 11 и 12 млн. лева.

Анализът показва, че само в тези два бранша, които не са опредящи, се формира стойностна загуба от над 32 млн. лева пропуснати ползи за фиска. 900 000 са активните икономически субекти, а 200 000 са регистрирани по ДДС. С над 2000 души разполага НАП, които осигуряват контролната дейност.

На заседанието на консултативния съвет към НАП стана ясно още, че фискалните устройства, отчитащи оборотите на търговски обекти ще бъдат свързани с компютърния сървър на агенцията. Промените са залегнали в обнародваната вече Наредба Н-18.

С въвеждането на дистанционната връзка между обектите и НАП ще бъде намален рискът от манипулиране на паметта на фискалните устройства. Очаква се да се повиши отчитането на реалните обороти и до увеличаването на приходите в бюджета. Данъчният сървър ще има достъп до оперативните дневни отчети на обектите.

Във всяко време данъчните ще могат да изискат оборотите в реално време. От НАП предупреждават търговците, че ще бъдат проверявани по всяко време. Дистанционната връзка ще бъде осъществена чрез мобилна услуга на мобилните оператори.

Всяко фискално устройство ще разполага със собствена сим или data карта, с която ще бъде регистрирано автоматично.

Директорът на НАП Красимир Стефанов отсъстваше от днешното заседание на Консултативния съвет по здравословни причини. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който беше поканен, също не присъства.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg