НАП е сред най-ефективните приходни агенции в Европа

704
НАП е сред най-ефективните приходни агенции в Европа

Националната агенция зо приходите (НАП) е сред най-ефективните европейски данъчни администрации. Основните й успехи са в сферата на противодействието на ДДС измами и диалога с бизнеса. Това стана ясно на срещата на ръководителите на данъчните администрации на 27-те страни членки на Европейския съюз, която се проведе последните два дни в Париж. Участие в събитието са взели и официални представители на Европейската комисия, съобщи Информационният център на НАП.

Основната тема на срещата е била "Ролята на данъчните администрации в контекста на икономическата криза". Всички данъчни агенции в съюза вече предприемат извънредни мерки в контекста на кризата, включително преструктуриране на процесите и оптимизация на персонала, стана ясно на форума.

Голяма част от западноевропейските данъчни администрации планират да въведат ускорено възстановяване на ДДС, за да намалят вредните последици от кризата. Срокът за връщане на ДДС в България е 30-дневен - един от най-кратките в общността. Масова практика в Европа било възстановяването на косвения данък да продължава близо година, са посочили участниците в срещата.

Като изключително добра са оценили чуждестранните ръководители практиката на българската НАП на диалог с бизнеса. На форума е било взето решение и данъчните власти в Европа да внедрят опита на НАП в изграждането на Консултативен съвет, в който участват представители на държавата, както и най-големите браншови и работодателски организации.

"Радостен съм от оценката на колегите, но има още много неща, които могат да се подобрят в работата на НАП. От нас се очаква да продължаваме да подобряваме ефективността и, естествено, повече приходи" коментира от Париж изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg