НАП и ДАНС си сътрудничат в борбата с данъчните престъпления

341
НАП и ДАНС си сътрудничат в борбата с данъчните престъпления

Инструкция за взаимодействие подписаха председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) г-н Петко Сертов и г-жа Мария Мургина, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Инструкцията предвижда широк обхват от дейности, като оказване на помощ и съдействие между двете институции, както и двустранен обмен на информация чрез свързани информационни мрежи. В документа е описано, че НАП и ДАНС ще извършват съвместни контролни действия и такива свързани с предотвратяване и разкриване на финансови и данъчни престъпления и нарушения.

Предвидено е НАП да предоставя на ДАНС достъп до информационната си система за извършване на справки. Достъпът до регистрите на НАП ще се осъществява чрез строг регламент на реда и начина, по който ще става това.

По искане на ДАНС служителите на НАП ще оказват съдействие при разследване на престъпления против данъчната или осигурителната система. ДАНС ще оказва съдействие на органите на НАП, като осигурява достъп до подлежащи на контрол обекти, както и при установяване на местонахождението на задължени лица, които се укриват.

Убедена съм, че държавните институции са създадени, за да работят заедно в полза на обществото и да защитават интересите на всички съвестни, коректни граждани в България. Вярвам, че само когато обединим усилията си в името на тази кауза, можем да сме сигурни, че резултатът ще бъде положителен. В този смисъл подписването на инструкцията е крачка в тази посока, заяви при подписването на документа изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Сигурен съм, че подписването на инструкцията и задълбочаващото се сътрудничество между двете институции, ще подобри значително противодействието на престъпността в България, допълни председателят на ДАНС Петко Сертов.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg