НАП иска несъстоятелност на 76 фирми

1723
НАП иска несъстоятелност на 76 фирми

Общо 76 дружества, натрупали задължения за повече от 371 млн. лв., да бъдат обявени в несъстоятелност. Това е поискала от съда столичната НАП.

По данни на приходната агенция 82 на сто от длъжниците са регистрирани в София. С най-голяма задлъжнялост е столична фирма, от която държавата търси 32 млн. лева.

Спрямо тези дружества са приложени всички законови мерки - възбрани и запори на движими и недвижими вещи и банкови сметки, дерегистрация и въпреки това дълговете не могат да бъдат събрани. Повечето са търговци, които нямат активи, годни да обезпечат вземанията.


Законодателят е предвидил възможност в случаите, когато задължените лица са неплатежоспособни или свръхзадлъжняли, НАП да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност. Тази мярка се прилага все по-често от публичните изпълнители на столичната НАП.

От агенцията отбелязаха, че въпреки запазващия се брой на исканията за несъстоятелност, размерът на задълженията е нараснал значително в сравнение с миналата година. За цялата 2011 г. до съда са подадени 79 искания, но за сумата от 123 млн. лева.

Управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност не могат да бъдат учредители на нови акционерни дружества, както и еднолични търговци. Според закона, търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лева.

НАП препоръчва при затруднени плащания длъжниците да търсят контакт с приходната администрация. Законът дава възможност, след представяне на обезпечение, дългът да се погасява на части и да не спират плащанията по работни заплати, доставки и други.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg