НАП: Най-много нарушения при търговията със строителни материали

790
НАП: Най-много нарушения при търговията със строителни материали

След запор на дневния им оборот, трима столични търговци на строителни материали погасиха стари задължения към бюджета в размер на повече от 300 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Националната агенция по приходите (НАП). За да „освободят” запорираните си банкови сметки и дневните касови обороти, длъжниците побързаха да се разплатят със столичната НАП още на следващия ден.

За 20 дни след старта на масовите проверки и контрол над търговски обекти в София столичните инспектори на НАП извършиха 175 проверки и съставиха 56 акта за нарушения на данъчно-осигурителното законодателство. Заради началото на учебната година обект на постоянен контрол станаха столичните борси и магазини за цветя.

При 27 от проверените общо 57 търговци на цветя бяха установени нарушения. Оказа се, че в 12 цветарски магазина и 2 обекта за търговия със строителни материали изобщо липсват фискални устройства. Търговците ще трябва да платят санкция в размер от 200 до 10 000 лв.

Неиздаването на касови бележки продължава да е най-често срещания опит за укриване на обороти. В 28 от постоянно наблюдаваните общо 40 обекта присъствието на столичните инспектори доведе до увеличаване на дневните им обороти. В 12 обекта, след 10-дневен постоянен контрол, не беше установено съществено различие в оборота и те отпаднаха от наблюдение.

Най-драстично разминаване на дневните обороти беше констатирано при търговията със строителни материали. В някои обекти физическото присъствие на инспекторите доведе до увеличаване на оборотите им 2-3 пъти. При проверка на счетоводните документи и на месечните отчети от фискалните устройства в други обекти беше установено значително разминаване между декларираните и отчетени приходи. Инспекторите се натъкнаха на търговец, декларирал с около 400 000 лв. по-малък оборот през месеците юни, юли и август.

Поради това броят на наблюдаваните обекти от този бранш непрекъснато се увеличава. Предстоят ревизии на търговците, при които има най-голямо разминаване между реалния и декларирания оборот. Вече са възложени 2 ревизии на фирми, търгуващи със строителни материали. От следващата седмица започват проверки в обектите на търговци със стари задължения към НАП. Селектирани са първите 18 обекта. Като мярка за събиране на неиздължените данъци и осигуровки ще се прилага запор на дневните обороти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...