НАП отчита рекорден ръст на приходите с над 1 млрд. лв. към края на май

1007
НАП отчита рекорден ръст на приходите с над 1 млрд. лв. към края на май

Pixabay

Над 11.9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 31 май 2022 година, което е с 1.1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от агенцията.

В края на май приходите за централния бюджет са над 6.7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 1.8 млрд. лв., корпоративният данък е 819 млн. лв., а ДДС възлиза на над 3,4 млрд. лв.

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 5.1 млрд. лв. в това число над 3 млрд. лв. за държавно обществено осигуряване, 1.3 млрд. лв. за здравноосигурителни вноски и 752.1 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – с 30% на годишна база.

Лекторите на Шумът на парите: Явор АчевОчакванията си за финансовите пазари ще сподели през публиката на Шумът на парите 2022 мениджърът за България на Амунди Асет Мениджмънт Явор Ачев


Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 6%, а тези от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 11 % спрямо същия период на миналата година.

„За поредна година наблюдаваме устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите, което много ни радва. Отличните резултати се дължат както на положителната промяна в поведението на данъкоплатците и партньорския подход на НАП спрямо тях, така и на контролните механизми, които прилагаме. Благодаря на всички служители в приходната агенция за добрата работа“, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод рекордния ръст на приходите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg