НАП проверява 20 заложни къщи в столицата

966
НАП проверява 20 заложни къщи в столицата

Националната агенция за приходите (НАП) съвместно с МВР - Главна дирекция „Криминална полиция" и Комисията за защита на потребителите започна масирани проверки на 20 заложни къщи на територията на София, съобщи изпълнителния директор на агенцията Красимир Стефанов.

Инспекторите на НАП имат за задача да проверяват произхода на стоките, които се намират в заложните къщи, начина на осчетоводяване на финансовите операции, както и дали се издават касови бележки при продажба. По думите на изпълнителния директор служителите на агенцията ще направят също проверка на доходите и имущественото състояние на собствениците на заложните къщи. Те ще проверят и дали служителите в обектите имат трудови договори и дали са заплащани дължимите им данъци и осигурителни вноски.

Инспекторите проверяват дали нивата на лихвените проценти срещу които се предоставят финансови средства отговарят на изискванията в нормативните документи, както и притежават ли заложните къщи лицензи за продажба на изделия от благородни метали.

На територията на столицата има над 300 заложни къщи. В момента се проверят 20-те най-големи, за които по данни на МВР има съмнения за търговия с крадени вещи и укриване на обороти.

„Това е само началото на проверките на заложни къщи. Акцията продължава на територията на цялата страна. Когато всички институции действаме в синхрон, резултатите не закъсняват. Тези проверки са поредното доказателство за това", заяви Красимир Стефанов по повод на проверките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg