НАП проверява 57 лица, които не са декларирали имотния си статус

388
НАП проверява 57 лица, които не са декларирали имотния си статус


От 6 694 задължени да декларират имотния си статус лица в Сметната палата, 64 не са подали декларации.

Това съобщи председателят на палатата професор Валери Димитров.

57 лица са изпратен за проверка или ревизия на Националната агенция по приходите.

В края на април 2007 в интернет страницата на сметната палата бяха публикувани имената на 10 лица, които не бяха подали встъпителни или финални декларации, които също са изпратени в НАП за проверка и ревизия.

Димитров, заедно с колегите си от Сметната палата представиха публичния регистър за лицата, заемащи висши държавни длъжности.

До края на октомври палатата ще се произнесе дали има несъответствия в подадените декларации и ако има такива, ще бъде възложена проверка на НАП, а резултатът - оповестен чрез интернет.

Палатата има достъп до електронните бази данни и в момента е в процес на изработване на софтуер, който автоматично ще обработва информацията в регистрите и ще я съпоставя с декларациите.

Очаква се новият софтуер да влезе в действие до края на годината.

Декларациите, които се подават в Сметната палата са така направени, че осъществяват контрол над задължените лица, посочи директорът на Дирекция Публичен регистър Тоньо Железчев.

Благодарение на това, задълженото лице не може да попълни грешно ЕГН, освен това се контролира дали са попълнени всички колони и таблици на декларацията, допълни Железчев.

Създаването на електронния публичен регистър е осъществено изцяло с финансовата подкрепа на американската агенция за международно развитие.

Във връзка с големия брой задължени лица, подали не декларации, а уведомления, че нямат промяна в обстоятелствата, тоест, че няма нищо за деклариране ( 2 176), Димитров поясни, че техните предишни декларации, ако са от преди 2005г., не подлежат на публикуване по този ред, освен със съгласието на лицата.

От сметната палата съобщиха, че всички еврподепутати, които досега не са имали задължения да попълват и подават декларации в палата, са уведомени писмено за необходимостта да подадат встъпителни декларации, че влизат в длъжност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...