НАП проверява как декларират данни Интрастат операторите

1006
НАП проверява как декларират данни Интрастат операторите

НАП започна проверка на декларираните данни от Интрастат операторите за осъществените от тях сделки с фирми от ЕС. Направена е първата селекция на над 100 дружества, които вече се проверяват. При тях данните, декларирани по Интрастат за търговията с фирми от ЕС и информацията, подадена по Закона за данък върху добавената стойност, се разминават с по над 250 хил. лв.

Първите резултати от контрола на декларираната информация показват, че некоректни данни към НАП подават над половината от проверяваните дружества. При проверките от НАП са установили, че най-честите нарушения, които Инстрастат операторите допускат са свързани с ненавременното подаване на декларации, както и с попълването на непълни и некоректни данни, които изпращат към агенцията.

До момента са приключили 50 проверки, като в резултат от тях са съставени 30 акта за административни нарушения. Наложените санкциите по тях варират от 200 до 1000 лв., в зависимост от нарушението.

НАП ще проверява и обхвата на задължените лица по Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки. Тази проверка се извършва на фирми, които все още нямат задължение за деклариране по системата Интрастат, но осъществяват търговски сделки с ЕС. Те трябва да поддържат електронни дневници, като за всяка осъществена такава сделка (обект на деклариране по системата Интрастат), текущо въвеждат данни за поток, период, страна-партньор и стойност.

Задължението да се подава Интрастат декларация възниква тогава, когато търговията със стоки с фирми от ЕС надхвърли определена стойност. За тази година тези т.нар. „прагове" са 200 000 лева за „изпращанията" . и 180 000 лева за „пристиганията". Ако фирмата е надхвърлила тези „прагове" тя става „Интрастат оператор" и трябва да започне да подава Интрастат декларации.

Важно е да се отбележи, че за „изпращанията" и „пристиганията" се подават отделни декларации. Веднъж възникнало това задължение, то се отнася за цялата календарна година. Същата фирма ще трябва да подава Интрастат декларации и в месеците, в които може да няма нито една търговска сделка със страна от ЕС. В този случай се подават нулеви декларации.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg