НАП проверява масово работодателите

908
НАП проверява масово работодателите

Масови проверки на НАП започват през лятото по отношение на неплатените осигурителни вноски, обяви шефът на агенцията Красимир Стефанов. Основно ще се проверява дали работещите са с трудов договор и дали при договор на четиричасов работен ден той се спазва. Концентрацията на инспектори ще бъде по Черноморието.

„Извадили сме данните на 164 000 българи, които са с подобни трудови договори. 80% от тях според нас са нереални и затова започва проверка на всички тези фирми. Санкциите са до 15 000 лева. Ако се докажат нарушения, допълнително можем да доначислим липсващите пари и лихвите по тях", обясни данъчен номер едно.

По думите му 320 милиона лева от общите липси - 622 милиона лева, в държавния бюджет идват именно от грешно планираните осигурителни вноски. Друга част се запълва от несъбирането на корпоративния данък, който е пряко отражение на дейността на фирмите през миналата година в кризата.


Парите от ДДС обаче ще бъдат събрани, обеща Красимир Стефанов, като отбеляза, че само за месец агенцията е наваксала 42 милиона лева. Така НАП ще изпълни 96% от липсващата сума.

За данъчните измами

Той каза още, че данъчните измами са общоевропейски проблем и както в ЕС, така и у нас обхващат между 10 и 12% от общия ДДС. От институцията обаче подготвят синтезиран анализ, който събира акциите в тази насока от последните две години, срещу кои фирми и физически лица са проведени, какъв е ефектът и какво предстои да се направи.

Красимир Стефанов акцентира и върху ниското ниво на контрол, което най-ярко се наблюдава в София. „Основният проблем е, че в столицата това е мега агенция с огромен брой бизнес. 230 ревизори контролират над 100 000 фирми, за физическите лица няма да споменавам. Имаме недостиг на поне 700 души, но имаме определен щат. Ако искаме да попълваме в София, трябва да съкращаваме в страната, а така ще създадем социално напрежение", обясни шефът на агенцията.

Критиките на Симеон Дянков

Критиките на финансовия министър срещу дейността на агенцията Стефанов коментира с липсата на комуникация, която вече е в миналото. „Ученик с началник във война не може да бъде. Имаше критики от негова (бел. ред. - Симеон Дянков) страна, но началникът има право да изисква повече. Още повече в НАП, която е мащабна като дейност. Надали някога на 100% ще бъде подредена къщичката, но досега не му беше представяна синтезирана информация. От месец и половина обаче сме в постоянен контакт - чуваме се сутрин, обед и вечер", обясни данъчен номер едно.

Той коментира и думите на финансовия министър относно прикриване на бизнесмени и липсата на санкции срещу тях. „На централно ниво НАП никога не е опъвала чадър над когото и да било. Проверява се дори действащ вицепремиер. На местно ниво обаче има физически лица с нелегален бизнес и там обществото ги знае, но няма активност. Може би затова остана привкус, че местни бизнесмени остават ненаказани за ДДС измами. Но това не е само проблем на НАП", обясни Стефанов.

Контролът на НАП

Според него в институцията, която ръководи, са признали наличието на корупцията, като начин за справяне с нея. Той обяви, че до момента има над 70 служители, които са били уволнени, а срещу някои от тях дори са издадени ефективни присъди на първа инстанция. Работи се тясно и с други институции като МВР, ДАНС и прокуратурата.

На въпрос дали мястото му като директор на агенцията е под въпрос, той отговори, че на такива места столът винаги се клати и никой не се е родил вечен. Според него обаче последните оценки на Дянков - и публични, и лични, са в положителна посока.

Източник: bTV

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg