НАП пусна данъчните декларации за облагане на доходите в интернет

489
НАП пусна данъчните декларации за облагане на доходите в интернет

Данъчната декларация за облагане на доходите на физическите лица вече е достъпна чрез Интернет страницата на Националната агенция за приходите.

Декларацията се подава до 30 април 2008 г., уточняват от пресслужбата на НАП.

За разлика от миналата година декларираният данък за довнасяне по годишната декларация трябва да бъде внесен до края на април 2008 г., а не както досега в едномесечен срок след подаване на декларацията.

Също за пръв път клиентите на НАП ще подадат само онези приложения от декларацията, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и подават цялата данъчна декларация.

Ако например едно лице през 2007 година е получавало доходи от 2 източника - по трудово правоотношение и от хонорари, то трябва да попълни общата част на декларацията, както и приложение 1 (за трудови доходи) и приложение 3 (за доходи по граждански договори).
В посочения пример декларацията ще се състои от общата част и две приложения.

5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези физически лица, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2008 г.

Същата отстъпка ползват гражданите, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис в срок до 30 април 2008 г.

За сравнение при данък за довнасяне в размер на 800 лв., цената на електронния подпис ще бъде покрита напълно от пет процентната отстъпка при подаването на декларацията по Интернет.

Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в Интернет във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно, а до края на данъчната кампания 2008 чрез сайта на НАП ще бъде предоставена възможност за попълване на декларацията и автоматично създаване на баркод.

В офисите на НАП ще се приемат разпечатани от Интернет образци на декларации, включително ксерокопия, уточняват от агенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg