НАП събра над милиард лева стари дългове към хазната

837
НАП събра над милиард лева стари дългове към хазната

Националната агенция за приходите (НАП) събра през първите шест месеца на 2010 г. 1.24 млрд. лв. просрочени задължения. Това показва справка за дейността на функция „Събиране" в агенцията.

Близо 500 млн. лв. са старите дългове от осигурителни вноски, които са влезли в бюджета през първото полугодие на 2010 г., а останалите над 730 млн. лв. са от просрочени данъчни задължения, в това число над 500 млн. лв. от данък върху добавената стойност, информират от НАП.

С над 90 млн. лв. пък са се увеличили събраните просрочени задължения през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на 2010 г. От януари до март 2010 г. НАП е внесла в хазната 571.8 млн. лв. стари дългове, докато от април до юни техният размер е стигнал 664.2 млн. лв.

Над 10 пъти се е увеличила и събираемостта на просрочени задължения по корпоративни данъци за второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с първите три месеца на годината. От април до юни тази година в бюджета са влезли 110 млн. лв. просрочени корпоративни данъци, докато през първото тримесечие на 2010 г. НАП е събрала 19.5 млн. лв. по този вид данък.

От НАП съобщават, че подобрената събираемост на просрочените задължения се дължи освен на принудителните мерки за обезпечаване и събиране на дълговете, но и на партньорския подход на администрацията в случаите, в които компаниите имат временни финансови затруднения. Доказателство за това са разрешенията за неотложни плащания.

Разрешението за неотложни плащания е вид споразумение между държавата и длъжника за начина на погасяване на неговите дългове към хазната. С него НАП дава позволение на фирми със запорирани банкови сметки да извършат неотложни плащания към контрагенти, така че да не фалира бизнесът им.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg