НАП съобщава със SMS за неплатени глоби

1039
НАП съобщава със SMS за неплатени глоби

Над 6.5 млрд. лв. несъбрани вземания наследи НАП от Агенцията за държавни вземания (АДВ). Става дума за най-различни публични дългове - от данъци, мита, глоби, такси и много други, съобщиха от агенцията.

Близо един милион изпълнителни дела, по които няма плащания, са предадени в НАП в началото на 2010 г. Досега един публичен изпълнител в АДВ се е занимавал с повече от 5000 изпълнителни дела едновременно. Анализите след вливането на агенцията в НАП сочат, че има огромен брой изпълнителни дела, задълженията, по които не надхвърлят 20 лв.

В тази ситуация събирането им би струвало на държавата повече от потенциалния приход. Това стана ясно на провеждащата се в момента във Велинград национална среща на ръководителите на НАП от цялата страна. По този повод в НАП се променя организацията на работа за събирането на държавните вземания и особено на глобите, неплатени в срок пред различни държавни органи.

От началото на годината всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за платени данъци и осигуровки, бива проверен за това дали не дължи и някаква глоба. В тези случаи, клиентът се приканва да се издължи, преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа.

В момента в България удостоверения за платени данъци се изискват при над 50 различни повода - например участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи или разрешения и много други. Месечно НАП издава над 80 000 удостоверения за платени данъци.

Нововъведение в практиката на НАП по събиране на глоби ще е прихващането им от суми за възстановяване. Това означава, че ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване - например при връщане на надвнесен данък, когато се ползват различни данъчни облекчения.

Друг нов подход, който вече се използва в НАП е да не се образуват веднага изпълнителни дела за суми, разходите по събирането на които значително ще превишат приходите. Вместо това, след март 2010 г. гражданите, които са натрупали неплатени глоби през годините, ще бъдат информирани от НАП по телефона, електронна поща или с есемес за просрочените задължения. Едва след като не постъпи плащане, ще бъде образувано изпълнително дело.

Друга последица от вливането на АДВ в НАП е, че инспекторите на приходната агенция вече ще могат да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили задълженията си към държавата. Досега данъчните можеха да налагат запори и възбрани на банкови сметки, автомобили, недвижими имоти и различни вещи, но не можеха да продават това имущество на търг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg