НАП състави 873 акта за нарушения на данъчното законодателство за първото четиримесечие

827
НАП състави 873 акта за нарушения на данъчното законодателство за първото четиримесечие

Инспекторите от отдел "Оперативни проверки" на Националната агенция по приходите - София са съставили 873 акта за нарушения на данъчното законодателство през първите четири месеца на годината. Това съобщиха от пресцентъра НАП, цитирани от БТА.

Проверени са повече от 4 000 търговски обекта, валутни бюра, обекти за производство и търговия с благородни метали.

Проверявани са строителни обекти, медицински центрове, търговци на лекарствени средства на едро и дребно, хотели, туроператори, търговци на коли, организатори на телевизионни игри, интернет доставчици и др.

Нарушенията при регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства са 845 броя. За неиздаване на касови бележки са санкционирани 379 търговци. От 200 до 10 000 лева е имуществената санкция налагана в такива случаи, а при повторно нарушение - от 500 до 20 000 лева, поясняват от ведомството.

16 акта са съставени за неспазване на закона при деклариране на патентна дейност. 11 лица не са декларирали, че извършват патентна дейност, а 5 са посочили неверни данни в патентната си декларация. Санкцията за неподадена в срок декларация е до 500 лева, а за непосочени или невярно посочени данни - до 1 000 лева. При повторно нарушение санкцията се удвоява, напомнят от НАП.

725 от издадените наказателни постановления вече са влезли в сила. Стойността на наложените санкции по тях е в размер на 181 295 лева. Разпоредено е да бъдат запечатвани 163 обекта. На търговците е наложена и парична санкция от общо 54 900 лева. 105 от проверките са извършени съвместно с други органи - Главната дирекция "Борба с организираната престъпност", Столичната дирекция на полицията, Инспекцията по труда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg