НАП ще събере 1.5 млрд. лв. повече от заложеното в бюджета си за тази година

419
НАП ще събере 1.5 млрд. лв. повече от заложеното в бюджета си за тази година

Националната агенция по приходите ще събере тази година 1.5 млрд. лв. повече, отколкото е заложила в годишната си програма. Това съобщи пред журналисти днес Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП на семинар в Банско, цитирана от БТА.

Преизпълнението е 15% спрямо заложеното в плана за 2007 г., уточни тя. Миналата година НАП преизпълни плана си с 9% или събра 626 млн. лв., припомни Мургина.

До 30 ноември НАП е събрала 10.3 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Постъпленията от преки данъци - "данък върху доходите" и "корпоративни данъци" за периода са с 863 млн. лв. спрямо 11-те месеца на миналата година, въпреки намаляването на ставките и увеличаването на необлагаемия минимум, припомни Мургина.

Общо 389 млн. лв. в повече са влезли в хазната от данък върху доходите спрямо 2006 г. Към 30 ноември НАП са събрали общо 103.4% от всички данъчни и осигурителни постъпления, планирани за цялата 2007 г. През първите 9 месеца на годината служителите на НАП са направили 81 хиляди проверки във всички области, в които работят.

След ревизиите и проверките от данъци и осигуровки от фирми и граждани са събрани 760 млн. лв. повече. Разкриваемостта на нарушенията по Закона за ДДС е за 501 млн. лв. за периода, а вероятността за нарушение по корпоративния данък е около 200 млн. лв.

Разкрити са и 24 млн. лв., укрити социални и здравни вноски. НАП подготвя за въвеждане система за управление на опашките, с което ще подобри обслужването в офисите си. Засега се подготвя въвеждането на тази система в 22 офиса на различни места в страната. НАП разработва и софтуер за въвеждане на така наречената данъчна декларация с баркод.

При тази декларация хората ще могат да въвеждат данъчните данни в интернет, след това да ги разпечатват и след това разпечатване всяка декларация ще получава определен уникален баркод, който, когато се внесе в съответното поделение на НАП, ще позволи по-лесното обработване на декларацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg