НАП започва ревизии на златарите

772
НАП започва ревизии на златарите

Националната агенция за приходите започва проверки и ревизии на производителите и търговците на златни и сребърни бижута. Контролните действия ще бъдат не само в София и в големите градове, но и в по-малки населени места, като Кърджали, Хасково и Свиленград, където има повече търговци на златна бижутерия. Ревизиите започват след като преди броени дни НАП направи внезапни проверки и се оказа че във всяка трета заложна къща има немаркирани златни бижута.

Задължението да маркират бижутата от благородни метали е на търговците, вносителите и производителите на златните и сребърни накити. Всички златни и сребърни бижута, които се продават или изработват в България трябва да имат държавен печат. Маркирането става в някоя от специализираните лаборатории на НАП, които са в София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Кърджали.

Там се изследва съставът на бижутата от благородни метали и получават маркировка, ако отговарят на определени условия. Условията и комплектът документи са поместено на сайта на НАП - www.nap.bg, в раздел „Услуги". Маркировката с държавен печат гарантира качеството на бижутата и дава възможност да се проследи дали данъците върху доходите от продажбата им ще влязат в държавната хазна.

Освен продажбата на немаркирани бижута от благородни метали, има златари, които некоректно водят и счетоводството си. По данни на звеното за анализ на риска в НАП, 58% от златарите не отчитат коректно приходите си. Търговец от София, например, е „забравил" да осчетоводи 114 кг злато.

Декларираните от него приходи също не съответстват на маркираните количества злато. Негов колега пропуснал да осчетоводи златна бижутерия за 170 000 лева. Оценено е, че годишно в бюджета не постъпват минимум 3 млн. лв. от търговията с бижута от благородни метали.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg