НАПИ: Криза в пътната инфраструктура няма

690
НАПИ: Криза в пътната инфраструктура няма

За криза в пътната инфраструктура не може да се говори. Ние имаме работа и трябва да я дадем на пътно-строителния сектор. Това каза вчера в Министерски съвет изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков, който заедно с председателят на НС на НАПИ Иван Атанасов и ръководството на агенцията бяха на среща с министър-председателя Сергей Станишев.

На нея беше представена степента на готовност на инфраструктурните проекти в България, финансирани със средства от оперативните програми „Транспорт" и „Регионално развитие", програма ИСПА и Държавните инвестиционни заеми.

Изпълнителният директор изнесе презентация на тема „НАПИ - Реформа основана на ценности". В изложението си той обобщи, че проекти за ново строителство и рехабилитация с обща дължина 3 000 км на стойност 2.09 млрд.евро ще се изпълняват от агенцията в периода 2009 - 2012 година.


Янко Янков начерта основните програми, които са приоритетни за агенцията в същия период: програма ИСПА с индикативна стойност 148 млн. евро, Оперативна програма „Транспорт" с по-големи приоритетни проекти АМ "Струма" (Лотове 1,2 и 4) - 66 км (250 млн.евро), АМ "Марица" (от км 5 до км 72) - 67 км (209 млн.евро), АМ "Хемус" (СОП - п.в. Яна) - 8,5 км (32 млн.евро) и път І-5 "Кърджали - Подкова" - 32 км (32 млн.евро), и АМ "Тракия" (Лотове 2, 3 и 4) - 115 км (350 млн.евро), проект "Транзитни пътища V" за рехабилитация на пътни отсечки с дължина около 1 510 км. на обща стойност 705 млн.евро, с 65 % финансиране от ЕИБ, както и проект "Рехабилитация на пътната инфраструктура" на стойност 144 млн.евро с 9 лота, финансиран със 75% от Международната банка за възстановяване и развитие.

На срещата бе обобщена и оперативна програма „Регионално развитие" с 14 обекта от първи етап на обща стойност 216.334 млн. лв. Обектите включват 24 пътни отсечки с обща дължина 302 км. Вторият етап на програмата включва 25 пътни отсечки с дължина 358 км.

Сн.: инж. Янко Янков, изпълнителен директор на НАПИ (в средата)

Още по темата:

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg