Нараства безработицата сред хората с висше образование

1211
Нараства безработицата сред хората с висше образование

Усещането за негативно въздействие на икономическата криза върху домакинствата намалява. Броят на анкетираните (общо 6 225), които заявяват, че са засегнати от кризата, спада до 19% през септември при над 24% през февруари. Това показват данните от панелното изследването на Институт "Отворено общество" и Световната банка.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС ниво. През септември 21.4% от населението са в риск от бедност според дефиницията на "Евростат" при 21.1% през януари. Заради недостиг на средства, всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти. Всяко пето домакинство се лишава от необходимите лекарства. Близо 8% от анкетираните заявяват, че пропускат хранения през деня, докато при най-бедната една/пета от домакинствата, този процент достига до 17.

Макар да се забелязва спад в негативните оценки за общото икономическо положение на страната, делът на домакинствата, които заради финансови затруднения и намалени доходи са принудени да ограничат разходите си за основни храни и потреблението на медицински или образователни услуги, остава непроменен. Броят на анкетираните лица, които се оплакват от намаление на заплати, е спаднал с една трета. С толкова се е увеличил делът на лицата, които са успели да си намерят работа - всеки трети от търсещите работа през февруари е успял да намери до септември.

Една десета от заетите през февруари обаче са останали без работа половин година по-късно. Забелязва се влошаване на състоянието на търговията и подобряване на състоянието на заетите в транспорта и преработващата индустрия. В строителството почти няма промяна. Като цяло заетите в публичния сектор са по-засегнати от тези в частния. Нараства безработицата сред хората с висше образование - от 10% през февруари на 16% през септември.

Намалява броят на ипотечните кредити. Ако през февруари ипотеки са имали 4% от домакинствата, до септември този процент намалява до 3.5%. 27% от българите и сега изпитват затруднения с изплащането на месечните си вноски по кредити. На годишна база делът на хората, които имат депозити се е увеличил с 12%. По последни данни около 35% от българите се лишават от покупка на дрехи и вещи. 42.3% от потреблението на ток, вода, а 28% от потреблението на основни хранителни продукти като хляб, мляко и плодове.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg