Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 35 проектоакта на ЕК

404
Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 35 проектоакта на ЕК

Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 35 проектоакта на Европейската комисия от присъединяването на България към Европейския съюз, показва справка, изготвена от дирекция “Европейски съюз” на парламента. Документите са били разгледани съгласно Годишната работна програма на Народното събрание за 2007 и 2008 г.

За пероида от 1 януари 2007 г. до 31 юли 2008 г. Народното събрание е извършило контрол за спазване на принципа за субсидиарност по отношение на два проекто-акта – Предложение за Рамково решение на Съвета за изменение на Рамково решение 2002/475/ПВР относно борбата срещу тероризма СОМ (2007) 650 от 6.11.2007 г. и Предложение за Директива за прилагане на принципа на равно третиране на лицата без оглед на религиозна принадлежност или убеждения, увреждане, възраст или сексуална опиентация СОМ (2008) 426.

След разглеждането на двата проекта Народното събрание е излязло със становища, че те съответстват на принципа на субсидиарността. Становищата на парламента са изпратени на Секретариата на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).

От присъединяването на България към Европейския съюз Народното събрание е приело 38 акта, които въвеждат във вътрешното законодателство правото на Европейския съюз.

 Сред тях са Закона за регионалното развитие, Закона за електронните съобщения, Закона за признаване на професионални квалификации, Закона за пазарите на финансови инструменти и промени в Закона за концесиите, в Закона за подземните богатства и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.


Дирекция “Европейски съюз” на Народното събрание е създадена на 22 февруари 2007 г. и нейната основна задача е да подпомага Народното събрание във връзка с осъществяването на парламентарно наблюдение и контрол по въпросите на Европейския съюз, се казва в съобщебие на пресцентъра на парламента.

 Сред дейностите на дирекцията са наблюдение на политиките на Европейския съюз и българското участие в процеса на вземане на решения по тях, подпомагане на дейността на постоянните комисии при изготвянето на доклади по проекти на европейски актове и хармонизирането на отделните законопроекти с действащото право на Европейския съюз, както и изготвяне на опорни точки за парламентарните комисии във връзка с осъществяване на парламентарно наблюдение и контрол по въпросите на Европейския съюз по актовете, които са включени в Годишнина работна програма 2007 и 2008 на Народното събрание.

Дирекцията подпомага дейността на постоянните комисии при изготвяне на предложенията им за проекто-актове на Европейската комисия и други документи на Европейския съюз, които да бъдат включени в Годишната работна програма на Народното събрание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg