Народното събрание каза да на финансовия пакт

925
Народното събрание каза да на финансовия пакт

Българският парламент подкрепи правителството на премиера Бойко Борисов за това страната да се присъедини към европейския пакт за финансова стабилност при определени условия.

Гласуваха 178 депутати, „за” бяха 129, против - 1, въздържали се – 48.

Текстът на решението гласи:

„1. Дава съгласие за участието на Република България в преговорите по договаряне на проект на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз;

2. Подкрепя сключването от Република България на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз при следните условия:

2.1. Република България да приложи разпоредбите на Дял III от Договора след ратификация от Народното събрание;

2.2. Участието в Договора на Република България да не води до финансови задължения за нея и ангажименти за хармонизиране на данъчната й политика с договарящите се държави;

2.3. Република България ще прилага Договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната и отпадането на дерогацията по чл.5 от Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промените в Учредителните договори“.

Условията за присъединяването към пакта включват България, като най-бедната страна в ЕС от гледна точка на БВП на глава на населението, да не се задължава да координира своята данъчна и трудова политика с 27-членния блок:

България е поставила шест условия за присъединяването си към фискалния пакт, съобщи външният министър Николай Младенов пред парламента, предаде БТА. Сред тях е да няма данъчна хармонизация в рамките на ЕС. Страната ни освен това е поискала да има статут на наблюдател на заседанията на страните от еврозоната, каза Младенов.

„На 16 януари изпратих писмо до министрите на финансите на другите държави от ЕС, които не членуват в еврозоната. В това писмо изложихме нашите виждания по три въпроса и поискахме съвместни действия, за да бъдат тези виждания отстоявани“, заяви и министърът на финансите Симеон Дянков по време на дебата, предаде БГНЕС.

Първо, подкрепяме условията за засилено фискално управление, предвидени в глава трета на този проектодоговор, каза още Дянков. Поддържаме записването на ясни правила за бюджетна дисциплина в националните законодателства на всяка страна - член на ЕС.

Второ, поискахме от обсъжданията да отпадне глава 4, докато не стане ясно какво означава обща икономическа политика и какво означава координация и сближаване в тази посока.

Трето, настоявахме държавите извън валутния съюз да имат правото на наблюдатели по време на срещите на върха на еврозоната. И трите въпроса са принципни, подчерта той.

Доволни сме от постигнатото, защото нашите предложения бяха отразени в последващите текстове на проектодоговора, каза министърът и допълни, че сме подкрепили идеята за наказателни процедури за страните, които не спазват бюджетната дисциплина. Според него санкции трябва да се въведат и за държавите с голям външен държавен дълг, нещо, което го няма в този проектодоговор.


 

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...