Нарушението на България спрямо НАТУРА 2000 е много голямо

358
Нарушението на България спрямо НАТУРА 2000 е много голямо

Европа ще ни накаже с големи глоби, както е наказвала държави, които са нарушавали ангажимента към НАТУРА 2000.

Това каза преди началото на днешния протест независимият природозащитник от Коалиция „За да остане природа в България" Христина Димитрова.

Тя уточни, че нарушението на България спрямо НАТУРА 2000 е много голямо.
Затова и санкцията, която ще наложи Европейския съд на България ще бъде също голяма - от няколко десетки хиляди до стотици хиляди евро на ден, уточни Димитрова.

„На днешния Велики четвъртък призоваваме управляващите към разум, защото всички сме християни", заяви още Димитрова и уточни, че Коалиция „За да остане природа в България" има разрешение за протест пред Централна баня и пред фонтана на Президентството.

Припомняме, четвърта седмица независимите природозащитници се опитват да привлекат вниманието на правителството с надеждата да повлияят на решението за отлагане на зони от НАТУРА 2000.

Те имат четири основни искания:

- Правителството да приеме на среща определени от Коалиция „За да остане природа в България" говорители, избрани измежду експертите, работили по определянето на териториите в НАТУРА 2000. Природозащитниците настояват на тази среща да присъстват журналисти

- Кабинетът да аргументира решението си за отлагане на зони от екомрежата. На еколозите експерти да се предоставят минимум 40 мин. време за излагане на аргументи и след това да се проведе дискусия.

- Министрите да разяснят къде са намерени специалисти за изискваните от кабинета проучвания, след като почти целият научен капацитет на България е бил вече включен в разработването на вече предложената еколкогична мрежа

- Правителството да посочи мерките чрез които до приключването на тези проучвания гарантира опазването на спорните зони от посегателствата на местната власт и отделни граждани и инвеститори, целящи изваждането им от НАТУРА 2000.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...